Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТЕХНОЛОГИИ: Модерната лаборатория в ендоваскуларната неврохирургия, където с уникален апарат могат да се наблюдават и отстраняват проблеми с мозъчните съдове.
ТЕХНОЛОГИИ: Модерната лаборатория в ендоваскуларната неврохирургия, където с уникален апарат могат да се наблюдават и отстраняват проблеми с мозъчните съдове.

След 18 месеца реформи в Окръжна вече овладяват инсулт в златния 1-ви час, уникална апаратура насочва 1,8 млн. хипертоници към точното лекарство

Това е единствената болница с хеликоптерна площадка и портал като в сериала “Спешно отделение”

Едва ли има страна в Европа или Америка, в която ръководствата на болниците се сменят с идването на всеки нов министър, особено ако той ще е на този пост за два месеца. Чистката на Илко Семерджиев вече помете бордовете на "Пирогов" и "Иван Рилски", сега идва ред на Окръжна болница "Света Ана".

В момента чиновниците правят всичко възможно, за да организират в спешен порядък общо събрание, на което да бъде сменено ръководството й. Дали защото в нея работеше доскорошният министър Петър Москов, или защото само за 18 месеца тя стана

една от най-модерните в страната, не е ясно. Сигурното е, че финансовите резултати не са причината, защото лечебното заведение е на печалба и няма просрочени задължения.

Данните бяха официално изнесени от изпълнителния директор Славчо Близнаков. Това вбеси министър Илко Семерджиев и той прикани шефовете на държавни болници да не играят публични театри. След което подчинените му пуснаха прессъобщение, за да опровергаят данните на Близнаков, но от него така и не стана ясно кое не е истина и какво точно оспорват.

Проверка на "168 часа" установи, че младите лекари в болницата и топспециалистите са силно притеснени и не изключват варианта за масови протести. Други просто се ослушват за нова работа.

"Не искаме да се връщаме назад, омръзна ни да живеем във феодализма и комунизма. За 18 месеца положихме огромни усилия да направим реформи и вече се сравняваме с болниците на европейско ниво. Защо сега отново всичко трябва да се разбие? Защо всеки път трябва да започваме от нулата", питат специалистите.

В последните месеци там бе изграден най-модерният Спешен портал в страната с хеликоптерна площадка, а болницата редовно е в рубриките с медицински чудеса.

Последното е от преди дни, когато постъпи пациент със счупено бедро и пулс 25.

"Ако беше на друго място, почти сигурно човекът щеше да си отиде, тук на 20-та минута бяха готови с изследванията и му бе сложен временен пейсмейкър, а на 40-та бе закаран в операционната - разказва лекар от спешното. - Това, което сте го виждали по филмите, вече става и при нас."

Гордостта на лекарите е единствената в страната хеликоптерна площадка с пряк достъп до спешното отделение. Само за 4 месеца и 1 млн. лв. то бе изцяло реорганизирано и вече е еталон за всички останали 33 в страната, каза неотдавна бившият здравен министър Петър Москов.

А това е така, защото е изградено по модел на най-модерните болници в света - всичко на едно място - клиничната лаборатория, скенерите, рентгените, ядрено-магнитния резонанс, с 24-часови дежурства на анестезиолози и реаниматори. Отделението едновременно може да приеме 22-ма души, които в триажната зала по най-бързия начин се разпределят към различните специалисти.

"Изследванията ни осигуряват бърза и точна диагностика, след което лечението е лесно", казват лекари.

Така всеки спешен пациент може да бъде диагностициран в рамките на 30-ина минути.

В резултат на това вече има все повече случаи, когато овладяваме инсултни състояния в рамките на така наречения "златен час", щастливи са медиците в "Св. Ана".

Само за сравнение преди да дойде новото ръководство спешните случаи са били карани с колички през улицата до съседна сграда. Там бил ядрено-магнитният резонанс, собственост на частна фирма, която го давала под наем на болницата. Само в работно време. Новият в Спешния портал е на тяхно разположение денонощно.

"Представете си какво е да карате човек в тежко състояние особено през зимата - трябва да минете улицата, да прекачвате тротоари, сега всичко става за минути", коментира специалист. Старото спешно отделение било на различни нива. За да се стигне от едно място на друго, трябвало да се преодоляват множество стълби и естакади.

"Губиш ценното време на пациента, докато стигнеш до рентгена на третия етаж, а след това трябва да тичаш до клиничната лаборатория и т.н.", казват лекари.

Вероятно затова новият Спешен портал е посрещнал за 9 месеца 10 хил. пациенти повече в сравнение със същия период на 2015 г.

Другата голяма промяна от последната година и половина е, че по пилотен проект е изграден супермодерен инсултен център по подобие на най-добрите в ЕС. След като пациентът пристигне, в рамките на 30-ина минути е диагностициран и започва лечението му. В случая е важна всяка секунда, защото мозъчните клетки непрекъснато умират.  

Целта на лекарите е най-късно до 1 час да се подаде кислород към мозъка.

"С помощта на артериалната тромболиза инсулт тук се лекува в първия час от пристигането. Със същия стенд, с който се отпушват сърдечните съдове, се отпушват и мозъчните", щастливи са докторите, които смятат това за революция в родното здравеопазване. Те прилагат уникален метод, който съчетан с бързината,

помага на пациента да не стигне инвалидизиране, парализи и парези

"За целта персоналът бе изпратен на обучение във Франция. Благодарение на това и на съвременната апаратура вече може да се каже, че в това отношение сме по-напред дори от Чехия и Унгария", казват лекари. Те са категорични, че най-съвременните центрове за лечение на инсулти разполагат със същата апаратура.

За рекордно кратко време са обновени клиниките по неврология и неврохирургия.

"Така се затваря кръгът и се получава един уникален за България център", казват специалистите.

Другата гордост на специалистите е, че преди няколко месеца болницата получи Европейски сертификат за артериална хипертония. Отделението се сдоби с уникална за страната апаратура, която само за няколко минути показва какви са причините за високото кръвно.

В това отношение България е на едно от първите места в Европа. Всеки четвърти пие медикаменти, а официално регистрираните хипертоници, получаващи безплатни лекарства от НЗОК, са над 1,2 млн. души. Според статистиката общо страдащите от това заболяване са около 1,8 млн.

Всички те имат шанса да се възползват от метода "импеданс-кардиография". С него се открива главният механизъм, причиняващ високото кръвно.

Как се борят с високото кръвно в "Света Ана", четете в хартиеното издание 

ИНОВАЦИЯ: Новият Спешен портал е същият като в сериала - всичко на едно място.
ИНОВАЦИЯ: Новият Спешен портал е същият като в сериала - всичко на едно място.
ГОРДОСТ: С единствената в страната хеликоптерна площадка лекарите могат да спасяват много повече пациенти.
ГОРДОСТ: С единствената в страната хеликоптерна площадка лекарите могат да спасяват много повече пациенти.