Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кандидат да осигури 12 500 машини за всички секции за изборите на 26 март се появи малко преди изтичането на крайния срок в сряда. Офертата на фирма “Лирекс” е подадена 13 минути преди обявения от ЦИК краен срок - 16,30 ч.
Офертата беше отворена час след това.

ЦИК трябва да се произнесе по заявлението за участие и да се види дали фирмата отговаря на изискванията, които сме заложили. Ще се произнесем максимално бързо. Приказките за провал на процедурата са малко преждевременни. ЦИК прави всичко възможно да изпълни решението на съда и да осигури машини”, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Фирмата е била една от 3-4 компании, отправили предварителни запитвания по изискванията към ЦИК. Същата компания е осигурила устройствата за експерименталното машинно гласуване, провело се в София на парламентарните избори през 2009 г.

Според сайта на фирмата тя е сред водещите в областта на информационните и комуникационни технологии. Има 25-годишен опит и над 10 офиса у нас и в Македония.

Възможно е обаче да се окаже, че тя не отговаря на изискванията на ЦИК да е предоставяла подобна услуга с машини за гласуване през последните 3 г. Ако комисията прецени, че кандидатът не отговаря на условията, може да удължи срока за подаване на оферти. Това ще стане ясно в петък.

Според изискванията на ЦИК прогнозната стойност за наемане на машините е 12,5 млн. лв., тоест по 1000 лв. на устройство. Максималната сума е 15 млн. лв.
До обявяването на поръчката се стигна, след като съда отмени решението на ЦИК да има машини само в 500 секции. В Изборния кодекс обаче е записано, че на избирателите трябва да бъде осигурена възможност да гласуват както с хартиени, така и с електронни бюлетини.