Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В ЕС това е невъзможно - нотариусите са длъжни да проверяват всички факти в сделките

В България като че ли адвокатите на имотната мафия са писали законите - у нас няма никакъв проблем да ви откраднат жилището и парите с фалшиви документи.

Причината е, че нито нотариусите, нито частните съдия-изпълнители имат ангажимент да проверяват дали данните в записите на заповед са истина.

Те безпроблемно минават през нотариус и частен съдебен изпълнител, които начисляват огромните си такси,

без изобщо да проверят истинността на фактите

"168 часа" вече писа, че нотариусите нямат подобни задължения, както колегите им в нормалните държави по света. Сега се оказва, че и съдебните изпълнители са като тях. Тоест двете професии извличат само плюсовете, без да носят отговорност за фалшивите сделки.

Така се

превръщат в една от причините за разцвета на имотната мафия

По закон те не са оторизирани да проверяват истинността на данните в записа на заповед и изпълнителния лист и за тях изобщо не се изисква нотариална заверка.

В повечето европейски страни като Унгария, Франция, Гърция и Германия законодателството е уредено по един и същи начин - коренно различно от нашето.

Истинността на записа на заповед подлежи на нотариална проверка. По този начин

нотариусът е ангажиран с личната си отговорност

и дори може да бъде наказан при евентуални грешки или измами. Той издава актове с много подробни данни, които съдържат всякаква информация.

В САЩ системата е по-различна,

но измами като нашенските също са изключени

Там не е необходимо документите да минават през нотариус или друго лице, което да удостоверява истинността.

Причината е, че нотариусът обикновено е служител в банка и носи наказателна отговорност. Той ще бъде осъден да плати обезщетение, ако направи грешка или измама. Затова там съществува застраховката "Професионална отговорност".

Тя е задължителна, за да могат клиентите да бъдат обезщетени при подобни случаи, ако конкретният нотариус не разполага с необходимите средства. Практиката със застраховката е заложена и в законодателството на много европейски държави по отношение на нотариусите.

У нас обаче никой не носи отговорност

Според пресаташето на Камарата на частните съдебни изпълнители Антоанета Никова проверка на тези документи могат да извършват само прокуратурата и разследващите органи.

"Ние не сме оторизирани да извършваме такива изследвания - споделя Никова. - Това са графологични експертизи, които се правят от Института по криминология."

От Асоциацията на частните съдебни изпълнители споделиха пред "168 часа", че са необходими законодателни промени, за да се ограничат злоупотребите.

"Хубаво ще бъде тези изпълнителни заповеди да бъдат подписвани пред нотариус,

за да няма злоупотреби като фалшификация на подпис или принудително подписване", разказва Христина Калчева, председател на асоциацията. Тя обаче не уточни кой би носил отговорност, когато всичко е доброволно, но става въпрос за измама.

По закон съдът издава изпълнителен лист и се образува съответното производство.

"При подобно дело ние уведомяваме длъжника - казва Калчева. - Той има

двуседмичен срок да възрази пред съда,

че тази сума не се дължи от него, и тогава делото се спира по закон от съдебния изпълнител."

Според председателката няма как всеки един лист да бъде проверен чрез прокуратурата.

"Всеки длъжник, за да не му бръкнем в джоба, започва да сипе всякакви суперлативи от сорта, че не е виновен. Това си е ежедневие", категорична е тя.

Кой още смята, че такава промяна е необходима и за кой тя е абсурдна, четете в хартиеното издание на "168 часа".