Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румяна Арнаудова и зам.апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова се включиха в лекция за киберпрестъпността, а домакин бе гимназията за романски езици "Г.С.Раковски". СНИМКА:ЕЛЕНА ФОТЕВА
Румяна Арнаудова и зам.апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова се включиха в лекция за киберпрестъпността, а домакин бе гимназията за романски езици "Г.С.Раковски". СНИМКА:ЕЛЕНА ФОТЕВА

"Само пет часа след взрива в Хитрино, още преди започването на евакуацията на хората и налагане на забрана за достъп до мястото, следователи от Националната следствена служба са извършили оглед на местопроизшествието и са фиксирали със снимков материал състоянието на стрелките. Стрелката, за която различни източници предоставят различна информация е, че тя е била поставена в правилно положение и е заключена.

Нещо повече, ключът е намерен, фиксиран и фотографиран в будката на стрелочника, което за нас означава категорично, че стрелката е била заключена, а ключът е бил на мястото, на което трябва да се намира.

Затова е изключително малка вероятността да е вярно това, което се твърди от фирмата-собственик на жп композицията - че стрелочникът е виновен или някаква нередност точно в частта около стрелката. Това  категорично не е обосновано от нашия доказателствен материал", заяви  в Бургас преди минути говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.

Тя допълни, че прокуратурата няма намерение да се конкурира с версии на фирми.
45 групи следствени действия са извършени до този момент, назначени са над 35 различни по вид експертизи, съобщи още прокурор Арнаудова.

"Разследването е сложно като фактология и като правна страна. Експертизите в голямата си част все още не са готови. Когато приключим, ако има нови обвиняеми лица прокуратурата ща повдигне обвинения.

До момента, в който не бъдат изготвени всички експертизи не можем да твърдим и не твърдим, че само двамата машинисти са виновни.
Нека обаче експертите дадат отговор на поставените от прокурора въпроси", коментира Арнаудова.

Тя уточни, че законовият срок за разследването е два месеца, но ако се наложи той може да бъде удължен на 6 м., или при необходимост още, до момента, в който се стигне до необходимите изводи и всички виновни бъдат предадени на съд.