Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българският запалянко от години се е наслушал на апокалиптичните сценарий за смъртта на българския футбол. Причината за все по-слабата продукция съвсем естествено е липсата на качествени футболисти. Водещите отбори нямат достатъчно пари за добри попълнения от чужбина, а клубните школи не успяват да оправдаят доверието, което им се гласува и младоците така и не успяват да блеснат, когато навършат 18.
И покрай олелията с ритнитопковците някак в миманса остава големият проблем с липсата на добри треньори в българското първенство. Всеки гледа да си напазарува разни съмнителни бразилци или африканци, а треньорът остава последна дупка на кавала. Все едно събраните от кол и въже сами могат да се построят правилно и да изпълняват различни тактически указания в хода на мача. Неслучайно навремето тренерът на ЦСКА Стойчо Младенов се беше изказал, че той и колегите му са последна дупка на кавала в България и е много по-добре да отиде да работи в някое екзотично футболно първенство, вместо да си къса нервите с българските футболни шефове.
Тези дни липсата на треньори отново
лъсна със страшна сила
покрай скандалите между ЦСКА и "Пирин" за доказания специалист Стефан Генов. "Червените" първо направиха спешен рисърч за нов капитан на кораба след напускането на Едуард Йорданеску и се оказа, че ситуацията не е никак розова.
"И на мен ми се иска да дойде да ни тренира Марчело Липи, но той взе, че прие офертата на Китай да оглави техния национален отбор", опита да прояви чувство за хумор собственикът на "червените" Гриша Ганчев.
В първите дни след Нова година подчинените му се задействаха на пълни обороти и решиха да вземат треньора на "Пирин". Нещо, което не беше прието никак добре от босовете на "орлетата". Те категорично обявиха, че Генов си е техен и че савомолното му напускане е
прецедент в
световния футбол
Генов обаче отвърна на удара с мотива, че е имал да получава заплати и може да си тръгне по вина на клуба.
"На Гриша Ганчев не се отказва. Вече веднъж съм бил на "Армията", но тогава опитът не се оказа особено успешен. Това не ме притеснява и влизам с настроение в новото предизвикателство. ЦСКА имаше проблеми от началото на сезона, но постепенно играчите се сработиха и влязоха в ритъм.
Чакат ни добри времена",
отсече Стефан Генов, който ще работи в тандем със Стамен Белчев. Последният поне на документи ще се води старши на отбора. Назначението му беше прието с изненада от феновете на отбора, които очакваха по-именит специалист да ръководи отбора от ранга на ЦСКА.
Само че такъв на практика няма. Добрите специалисти със свещ да ги търсиш в българското първенство. Доказаните имена в гилдията гледат при първа възможност да напуснат пределите на страната, за да си намерят по-добре платена работа в чужбина. Най-актуалните са Станимир Стоилов, Димитър Димитров-Херо и националният селекционер Ивайло Петев. И тримата не желаят да се връщат и да работят с български отбори.
"Със сегашния ми отбор "Астана" играх в Шампионската лига, постигнах впечатляващи успехи, имам перфектен договор. Защо при това положение да напусна и да се върна в "Левски", попита Мъри Стоилов и нямаше кой да му даде адекватен отговор. Само преди дни се разбра, че босовете на "Астана" са
готови да му предложат
нов договор,
въпреки че сегашният му изтича чак след година. Очевидно казахстанците са готови на всичко да го ангажират за дълъг период от време, след като под ръководството на българина тимът спечели три шампионски титли и се представя добре в евротурнирите. Ясно е, че Стоилов скоро няма да се завърне в България. И другите като Херо и Петев също не им се занимава със старите глупости.

За младите треньори, които се борят с джунглата, наречена българско футболно първенство, четете в хартиеното издание.