Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Питър Селърс е страхотен актьор, който някак остава непознат за българската публика. Киноманиаците няма да забравят превъплъщението му в инспектор Клузо в прочутата английска комедия от 1963 г. "Розовата пантера". В един от епизодите инспекторът открива бижу, скрито в кутийка с крем.

Много години по-късно агентите на Сконталнд ярд нахлуват в жилището на популярен бандит и вдигат всичко с краката нагоре. Изобретателно ченге бърка дори в кутийката с крем за лице и открива вътре диамант за половин милион долара. Това дава повод на агентите да кръстят бандата, чийто член са изловили – "Розовите пантери". Дотук обаче с хитроумните сравнения и романтичните времена на големите британски комедии.

Бандитите, сдобили се с атрактивния прякор, се прочуват като едни от най-безкомпромисните и изобретателни обирджии на бижута не само в Европа, но и в целия свят. Тези дни "Розовите пантери" отново влязоха в полезрението на медиите, след като един от лидерите им почина от инфаркт в дубайски затвор.

Поне такава е версията на затворническите власти, въпреки че е странно 35-годишен мъж в

разцвета на силите си

да бъде покосен от сърдечен удар. Така или иначе босът на пантерите Борко Илинчич отнесе със себе си в гроба тайната къде е скрил огромна плячка от злато и диаманти, оценявана на десетки милиони евро. В съдружие с още няколко опитни членове на бандата през 2007 г. той атакува луксозното златарско ателие "Граф" в Дубай и се поздравява със солиден улов. Този път обаче късметът не е на негова страна.

"Пантерите" опожаряват двата автомобила, с които са се измъкнали, но следователите успяват да извлекат ДНК-то и свързват с обира Илинчич. За пореден път той е обявен за издирване от Интерпол и през 2014 г.

капанът щраква

На излизане от испански хотел цивилни полицаи се нахвърлят върху бандита и го закопчават с белезници. Впоследствие е върнат в Дубай, за да отговаря за престъпленията си. Властите там му предлагат по-малка присъда, ако изпее съучастниците си и съдейства за възстановяването поне на част от бижутата. Илинчич обаче мълчи упорито до сетния си дъх. Предан е на законите на бандата и знае, че пропее ли, за него няма да има живот извън границите на пандиза. Братята му по оръжие рано или късно ще го намерят и ще му отмъстят, въпреки че за известно време е бил техен лидер.

Полицаите, имали нещастието да се сблъскат с членове на "Розовите пантери", са удивени от тяхната изключителна дисциплинираност. Това съвсем не е случайно предвид факта, че членовете на организацията са

участвали във

военни действия

в един или друг момент от живота си. Те са предимно граждани от разпадналата се Югославия. Сърби, босненци, хървати и черногорци са забравили старата вражда и са се обединили в името на общото благо.

Бойното им кръщение е през 2003 г. в Лондон. Сърбинът Небойша Денич влиза нахакано в изискана бижутерия и вади своя "Магнум 357". Зорко следени от дулото на пистолета, красавиците зад щанда набързо напълват торбичката на Денич със скъпоценни камъни, между които има и изключително редките и съответно

безбожно скъпи

жълти диаманти

Напазарувалият си без да извади нито стотинка сърбин си тръгва необезпокояван, успявайки да задигне скъпоценности за 13 млн. евро.

"Розовите пантери" през следващите години ще атакуват всеки един от шикозните и разглезени европейски курорти, ще стигнат чак до Токио и ще натрупат плячка за над 300 млн. евро.

Големият джакпот те удрят на 4 декември 2008 г. Четирима от най-опитните членове на балканската престъпна групировка нахлуват в престижен бижутерски магазин “Хари Уинстън” в Париж. Ателието е част от империята на Хари Уинстън, известен още като краля на диамантите. Богаташът си отива от този свят през 1978 г., но оставя след себе си скъпоценна империя. Перлата в короната е именно диамантената продавачница в центъра на френската столица, където в мразовития декемврийски ден се изсипват неканените гости, облечени в розово. Обирджиите набързо организират персонала да им напълни торбите с бижута и се измъкват след 15 минути престой. Наследниците на

диамантения крал

след това ще изчислят, че са загубили бижута за близо 100 млн. евро.

Особено впечатляващ е и ударът на пантерите от 28 юли 2013 г. в столицата на европейското кино и скучаещи богаташи Кан. Малко преди обяд мъж с увит около лицето шал нахлува във фоайето на луксозния хотел "Карлтън", размахвайки своя автоматичен пистолет. По същото време се провежда изложба на бижута, изработени от диамантения специалист Лев Левиев. Маскираният успява да изнесе

няколко каси с

красиви украшения

и да отпраши в неизвестна посока. Нито един от частните гардове на експозицията не се престрашава да се намеси. Впоследствие се оказва, че пазачите са били невъоръжени. Собственикът на колекцията изчислява, че са му отмъкнали стока за 105 млн. евро.

Дръзкият обир за пореден път вдига на крак няколко полицейски служби на Стария континент. Ченгетата не могат да преглътнат унижението, на което са подложени от страна на "Розовите пантери".

Те си взимат всяко бижу, което им се хареса, и си тръгват необезпокоявани. И най-опитните следователи не успяват да постигнат особени успехи в битката с тъмните балкански субекти. Най-голямото им предимство е страхотната вътрешна организация

и строга йерархия

На върха стоят тридесетина души, които постоянно местят седалището си в различните страни от Европа, за да не бъдат разконспирирани. Мозъците на бандата се занимават с планирането на обирите, а оперативната дейност е поверена на бивши бойци от юговойните. Те не биха се поколебали да убият, въпреки че избягват насилието. А и атакуваните от тях курорти също са склонни да предадат застрахованите си скъпоценности без бой, вместо да влизат в световните новини с излишни кръвопролития. 

Как планират и осъществяват ударите си пантерите - четете в хартиеното издание.