Претенциите на чужденците в центровете: Не докосват наденица, не харесват нашия ориз, искат арабски питки
Мигрантите не вкусвали дори телешко, защото се страхували, че може да е свинско
Супите им били странни, защото не са с нахут, а с фиде или картофи
Много от настанените в центровете на Държавната агенция за бежанците и на Дирекция "Миграция" на МВР не харесват предлаганата им храна. Например не обичат българския хляб и се търси възможност да им купуват арабски питки. Такива вече има почти навсякъде в големите хранителни вериги.
Зам.-шефът на ДАБ Кирчо Киров заяви пред "168 часа", че когато може, винаги се осигурява предпочитаният от бежанците хляб. Те не докосват никаква наденица, твърдят запознати с начина им на живот в специализираните центрове в България.
Оставяли целите парчета, ако им се поднесат за обяд или вечеря, защото смятали, че може да има следи от свинско. А арабската култура не приема яденето на този вид месо.
"Дори телешкото се страхуват да опитат, защото не са сигурни, че не е от прасе", разказаха запознати. Според тях мигрантите не харесвали нашия начин за готвене на ориз. Бил им прекалено разварен. Обичали го по-стегнат, по-суров, с отделени зрънца, както при тях се приготвял традиционният пилаф. Някои дори не опитвали, когато им поднасяли пиле с ориз, защото им бил безвкусен.
Някои дори не опитвали, когато им поднасяли пиле с ориз, защото им бил безвкусен. Освен че е по-кашав, българите им го готвели с по-малко подправки, отколкото те били свикнали.
Някои народи в Арабския полуостров дори му ръсели канела. А иначе на ориза трябвало да му се сложи много кимион, черен пипер, кориандър, лют червен пипер, за да бъде по-пикантен от този за българския вкус.
Бежанците обичали ястията да са обилно подправени.
Рибата също я предпочитали с прекалено много подправки за разлика от начина, по който се поднася в България.
Супите им изглеждали също безвкусни, защото по нашите рецепти те се готвят или с фиде, или с картофи, а мигрантите били свикнали да ги хапват с нахут, с грах и много зеленчуци.
Даже имали специално и много разпространено ястие от бамя, което в центровете в България не им готвели. Това е един от скъпите зеленчуци.
Характерно за арабската кухня е, че пълнят всякакви зеленчуци с кайма и ориз както у нас, но разликата е в съотношението. Ние наблягаме на каймата, а те обикновено приготвят плънката с повече ориз. Освен това обичали и пълнен лук, което за нас е необичайно.
Най-четени
-
Как се обтегнаха отношенията на Лили Иванова и Йорданка Христова
В Чили вземат Лили Иванова за рускиня и я освиркват, но след това я награждават Първият й успех в зала "Универсиада" дава възможност на Лили Иванова за изяви в страната със свой оркестър
-
Секретно 3-те фатални грешки на Георги Димитров
Критикува зверствата на Червената армия у нас, но бързо подвива опашка Сталин има сериозни мотиви да елиминира Георги Димитров - смята историкът Лъчезар Стоянов
-
Първият концерт на Лили Иванова е с фалстарт. Публиката: Хей, малката, свършвай по-бързо!
Успехът идва първо в Румъния 48 години. Точно толкова дълъг сценичен път извървява Лили Иванова от първата си поява на голяма сцена до препълнената 13-хилядна зала, скандираща името й бис след бис
-
Галерия Ким Филби надигра Хитлер, не допусна Сталин да превземе Европа
В цял свят този януари се честват 110 години от рождението на Шпионина - енигма Той се отвращава от Фюрера и Висарионович, но работи с тях, за да ги скара Този януари в цял свят се честват 110
-
Тодор Живков показва на Фидел Кастро най-старото тайно скривалище у нас
Подозират, че Първия си е имал и частен бункер заради банята с паркет Бункер, намиращ се под двореца в Кричим, е най-старото скривалище у нас. Под емблематичната постройки е изградено убежище за