Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защото са по-надежден гостоприемник

Мъжете открай време са наричани “кекави”, защото настиват по-често от жените и вирусните инфекции по правило ги поразяват по-лесно. Ново британско изследване показа, че това всъщност е закономерност - вирусите наистина се нахвърлят на мъже и щадят жените, съобщи Асошиейтед прес. Това е така, защото някои заразни вируси са развили по-голяма вирулентност спрямо мъжете. Тя е най-силно изразена при вируси, които се предават от майката на детето, като рубеола, варицела, зика, хепатит и СПИН.
Казано с други думи,
жената е по-ценна
за вирусите
от мъжа,
защото чрез нея те могат да се пренесат върху повече хора и да ги заразят.
“Вирусите са мутирали в посока да станат по-малко опасни за жените с цел да бъде съхранена женската популация, казва д-р Франциско Убеда, шеф на екипа, извършил проучването. Причината тези зарази да са по-малко вирулентни при жените е стремежът на вируса да бъде предаден от майката на детето било при раждането, било чрез кърмата.”
Излиза, че вирусите са заинтересовани жените да не умират от инфекцията с тях, за да могат да се прехвърлят на децата им.
Екипът е изследвал заболеваемостта от вирус, унищожаващ Т-клетките в лимфната течност. Той се нарича човешки лимфотропен вирус от първи тип и причинява смъртоносна левкемия. Оказва се, че при предаване на вируса от майката много по-рядко се стига до левкемия, ако заразеното дете е момиче.
Отдавна се знае, че смъртността при мъжете в резултат от заразни болести е по-висока.
Но досега това бе обяснявано с различия в имунната система между двата пола. Според новото проучване не имунитетът, а самият вирус предпазва жените и те остават незасегнати от заразната болест или я карат по-леко.
Чрез математическо моделиране учените са доказали, че естественият подбор работи в полза на вируси, при които смъртността сред жените е по-ниска. Това важи за тези от тях, които се предават от човек на човек при раждане, кърмене или при близък контакт в детството.
Екипът сравнява броя на смъртните случаи от левкемия след заразяване с лимфотропния вирус в Япония и на Карибите. Оказва се, че в Япония смъртността от левкемия на
Т-клетките при
мъжете е 3,5 пъти
по-висока,
отколкото при жените.
На Карибите обаче почти няма разлика между половете и от болестта умират колкото мъже, толкова и жени. Според учените обяснението за това е във факта, че в Япония кърменето продължава по-дълго и лимфотропният вирус има по-голям шанс да се предаде на потомството, отколкото на Карибите, където децата се отбиват по-рано. Поради това вирусът е станал по-щадящ към жените в Япония.
Жената е по-ценен гостоприемник на патогени от мъжа, защото разполага с повече начини да ги разпространи, обобщават учените. Мъжът нито ражда, нито кърми и поради това може да предава зарази само по един начин - чрез близък контакт.