Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венета Райкова
Венета Райкова

Не знам откъде да намеря 30 000 лв. за две седмици, които да платя на Юксел Кадриев.” Това каза Венета Райкова пред “24 часа” във връзка с делото, което тв водещият от Би Ти Ви заведе срещу нея преди 5 години.

Задочната среща на двамата популярни тв водещи в съда - представляват ги адвокатите им, предизвика огромен обществен интерес. От една страна, той е заради прецедента толкова известни журналисти да се съдят помежду си. От друга, делото предизвика стотици коментари за съдебната система у нас, за бавните темпове, с които тя взема решения, и за размера на глобите, които в трагични случаи са непонятно малки, а при вербални казуси - учудващо високи.

Причината за делото между двете телевизионни знаменитости е интервю на бившата съпруга на новинаря - Бонка, което тя дава в предаването “Горещо” на Райкова. По онова време то се излъчва по Нова тв. Малко след това Кадриев обяви в “Шоуто на Слави”, че ще съди журналистката заради изречени лъжи в предаването. Което и прави.

Развръзката сега е, че делото е минало на втора инстанция, на която тв водещата е призната за виновна. Впрочем първата инстанция я оправдава.

Райкова твърди, че ще обжалва, така че делото все още не е приключило.

“Не коментирам

личния си живот

Това е дело, което също е свързано с него, а от друга страна, то не е приключило окончателно, така че не мога да коментирам. Нито пък ще коментирам решения на съда. Убеден съм, че адвокатите на Венета Райкова познават много добре законите на държавата ни”, каза Юксел Кадриев пред “24 часа”.

По смисъла на решението на втората инстанция Венета Райкова трябва доброволно да плати 30 000 лева на Юксел Кадриев в 2-седмичен срок. Не го ли стори, ответната страна в делото между двамата ще има претенции към апартамента ѝ.

Обжалването не спира изпълнението, обясниха адвокати. Т.е. тя трябва да плати голямата сума, а ако окончателното решение на съда е различно от сегашното, Кадриев ще трябва да ѝ върне парите.

Преди два дни тв водещата получи покана за доброволно изпълнение, с което я уведомяват, че е наложен

запор върху

банковите ѝ

сметки и

възбрана върху

единствения

апартамент,

в който живее със семейството си. “Това е следствие на спечелено дело срещу мен от Юксел Кадриев – водещ на новините на Би Ти Ви, на втора инстанция. Първа инстанция ме оправда”, обясни Венета Райкова в личния си профил във фейсбук.

В социалната мрежа тя публикува пост, озаглавен “Абсурдната държава, в която живеем”. Ето какво пише в него:

“Приятели, днес получих покана за доброволно изпълнение, с която ме уведомяват, че е наложен запор върху банковите ми сметки и е наложена възбрана върху единствения апартамент, в който живеем със семейството ми. Това е следствие на спечелено дело срещу мен от Юксел Кадриев – водещ на новините на Би Ти Ви, на втора инстанция. Първа инстанция ме оправда. Предстои да обжалваме пред трета.

Делото е заради това, че в “Горещо” преди пет години ми гостува бившата жена на Юксел и разказа за проблемите си с него. Недоволен от чутото, Юксел заведе дело не срещу нея, не срещу продуцента на предаването и не срещу Нова телевизия, излъчила предаването, а срещу мен.

Това, което сега ме шокира, е как за един месец съдия Нели Куцкова взе коренно противоположно решение на това на първа инстанция без събрани нови доказателства. Нормално ли е преценката на един съдия да бъде коренно различна от другия съдия с едни и същи доказателства, при положение че законът е един и същ?!

Дали с това решение на съда не се ограничава свободата на словото в българските медии? И какво ще последва оттук нататък за другите водещи, които просто ще задават въпроси на гостите си?

Интересно ми е също да видя дали сега гилдията, която винаги дава вид на обединена, ще ме подкрепи, или ще ме оставят сама да се боря срещу медийния гигант? До момента никой не застава зад гърба ми – нито Нова тв, нито продуцентите на “Горещо”,

оставена съм

сама жена на

вълците!

Ще стана ли жертва на войната между телевизиите?! И ще платя ли всичко сама от семейния си бюджет, както досега?!”

“Като изчислихме с адвоката ми главницата, лихвите и всички съдебни разходи, сумата, която излиза, е около 30 000 лв. Оставен ми е двуседмичен срок, в който доброволно трябва да ги платя. Как се намират толкова пари за 14 дни”, каза Райкова пред “24 часа”.

Малко след като публикува поста си, тв водещата беше доста разстроена от това, което се случва. В същото време много хора я подкрепиха, като се учудваха в коментарите си на изключително високата глоба, отсъдена на Райкова.

Един от тях с никнейм тъпчо балкански пише: “Ето най-пресен пример за различните аршини, по които се присъждат размери на обезщетенията: “Бургаски съд “погали” бияч с 1000 лв. за ритана в корема журналистка”. Човекът цитира заглавие на новина в “24 часа”.

Други читатели са изцяло на страната на Юксел Кадриев и защитават правото му на личен живот, както и правото му сам да се защити в съда от обиди и нападки през медиите.

Предаването “Горещо” беше спряно през лятото на 2014 г. по Нова тв. Година по-късно Райкова се премести в Тв7, където беше автор и водещ на “Дневникът на Венета”. В него тя интервюираше не известни хора както преди, а непознати за широката общественост, но пък с интересни истории или проблеми, на които водещата търсеше разрешение.

В началото на 2016 г. с фалита на Тв7 и предаването ѝ “Дневникът на Венета” беше спряно. Сега тя не е на телевизионния екран и пише книги.

Юксел Кадриев продължава да е водещ на едни от най-гледаните новини у нас - централната емисия на Би Ти Ви.

Юксел Кадриев
Юксел Кадриев