Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова с издателя на "24 часа" Венелина Гочева Снимка: Николай Литов
Йорданка Фандъкова с издателя на "24 часа" Венелина Гочева Снимка: Николай Литов

Над 1 милион е броят на регистрираните автомобили в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва на планьорка на вестник "24 часа" и отговаря на въпроси.

Запитана кога столицата ще има бавни улици, с ограничение на скоростта, тя обясни, че изграждането и модернизацията на инфраструктурата и създаването на т. нар. "успокоени улици" са паралелни задачи.

"Още преди да поканим световноизвестния датски урбанист Ян Геел да бъде консултант при създаването на стратегията за развитие на София до 2030 г., имаме такъв проект за една част от центъра. Целта ни е постепенно да създаваме повече възможности за пешеходците и велосипедистите. Това не трябва да противоречи на автомобилния трафик, защото и в колите има хора. Но искаме да създадем достатъчно възможности, с които да ги стимулираме да ползват градски транспорт, да се придвижват с велосипеди или пеша. Затова се обърнахме към Ян Геел и го поканихме да работи с нас в частта на стратегията, която се отнася до зелените пространства и развитието на пешеходните зони. Всъщност в интервю за "24 часа" той каза, че хората в Източна Европа все още са много привързани към автомобилите си и аз съм съгласна с тази теза. В София автомобилите са вече над 1 милион. И в същото време всички виждаме, че в момента, в който част от бул. "Витоша" стана истинска пешеходна зона, се напълни с хора. Знаете преди това каква съпротива имаше - първо да се спрат колите, след това да се премахнат трамвайните релси, а сега "Витоша" не е достатъчна", обясни Фандъкова.

На въпрос дали общината може да финансира реставрирането на старите и красиви сгради или да принуди собствениците им да го направят Фандъкова подчерта, че това е една от основните задачи на районните кметове.
"Това са дълги процедури, правят се предписания и се налагат санкции. Новата ви редакция се намира в най-добре запазения и красив район на София като архитектура. Знаете, че при реконструкцията на Женския пазар, който беше място, през което никой не искаше да минава, собствениците започнаха да възстановяват и къщите наоколо. Можете да видите възстановени фасади на доста сгради, включително и по бул. "Мария Луиза". Но това се дължи на много усилия на районните администрации", каза Фандъкова.

В новата програма за саниране се предвижда възможност със средства от държавата да бъдат възстановени и стари сгради, които са паметници на културата. 

Очаквайте продължение!