Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на бившето американско посолство на столичната улица “Съборна” 1 също е включена в забранителния списък за приватизация от външния министър Даниел Митов.
Сградата на бившето американско посолство на столичната улица “Съборна” 1 също е включена в забранителния списък за приватизация от външния министър Даниел Митов.

Изрична забрана за продажба на имоти на държавната фирма “АДИС” ЕООД предлага външният министър Даниел Митов. Той дори е описал кои от имотите на бившето БОДК, което също е забранено за приватизация, не могат да бъдат продавани.

Митов предлага текстове в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, след като АДИС продаде Дипломатическия клуб в Бояна за 8,5 млн. лв. на старозагорската фирма “Ексклузив уебдизайн”, която е регистрирана с капитал от 3 лв. След сделката депутати поискаха тя да бъде развалена, тъй като АДИС е в забранителния списък за приватизация и забраната важи и за обособени имоти.

39 имота са с изрична забрана да бъдат продавани според предложения от Даниел Митов списък. Сред тях са и почивната база на АДИС в курорта Златни пясъци, както и вилата в Боровец. Тези имоти се ползват за почивка на служители от Министерството на външните работи и АДИС, пише в мотивите към предложението си външният министър. В тези почивни бази почивали и служители на чуждите посолства в България.

Даниел Митов
Даниел Митов
Освен това почивните бази се ползвали и за специални събития както на Външно, така и на чужди посолства, защото в тях имало възможност за осигуряване на пропускателен режим и сигурност за участниците, мотивира Митов предложението си.

Останалите 37 имота са в София и в момента те се ползват от дипломатически мисии. Ако някой от тях бъде продаден от АДИС това ще наруши Виенската конвенция за дипломатическите отношения, изтъква още външният министър.

Той предлага забраната за продажба да важи за 7 резиденции в столицата, които се намират в столичния квартал “Изток” и на бул. “Симеоновско шосе”.

В момента те се ползват от дипломатически мисии. В една от тях например е резиденцията на посланика на Китай, в друга е първият дипломат у нас на Белгия.

Митов настоява забраната да важи и за пет дипломатически вили в Бояна, които също се ползват от чужди мисии, и 10 сгради в центъра на София, сред които и тази на бившето американско посолство (в момента институт “Сервантес”) на ул. “Съборна” и бившето иранско посолство на бул. “Васил Левски” 77. Външният министър иска същото ограничение и за посолствата на Япония, Бразилия и Сърбия.

В забранителния списък Митов е вкарал и 7 офиса, както и два гаража на АДИС. Те също се ползват под наем от чужди посолства. В гаражите се паркират автомобили на дипломатически мисии, за да се гарантира тяхната сигурност.