Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Земетресението във Вранча, Румъния, което стана в 2.11 ч тази сутрин и бе усетено и в Северна България е било с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, съобщи румънският Национален изследователски институт по физика на Земята. Така той коригира предишното си съобщение, което бе за 5,6 - 5,8 по Рихтер. По-високата стойност бе измерена и от Геологическото наблюдение на САЩ.

Според румънския институт трусът е бил в Нежеру, в областта Вранча, на дълбочина 88,3 км. Той е бил усетен силно и в Молдова, и в България, съобщават още оттам, позовавайки се на свидетели.

Ето къде е било среднощното земетресение
Ето къде е било среднощното земетресение

Ето какво са написали на сайта на института потребители от различни градове в Румъния, Молдова, България, Сърбия, Украйна, където обикновено се усеща по-силната сеизмична активност на румънската област Вранча: 

Букурещ - Кратък хоризонтален трус.

Видин - Събуди ни, страшно беше, няма щети

Зайчар - Всичко започна да се тресе.

Киев - Събуди ни, на деветия етаж сме, тресе около 10 секунди, доста страшно.

София - Усетихме го, 10-15 секунди, няма щети.

Киев - На 11-ия етаж канапето ми започна да се тресе под мен. Видях, че прозорците и балконската врата се разлюляха. И останалите от семейството се събудиха. Продължи около минута.

Видин - 1 минута тресе.

Плевен - Нямаше разтърсване, стъклата на прозорците се разтрепериха.

Крайова - Слабо разтърсване за няколко секунди, но ме накара да скоча от леглото. Чух да падат керемиди, но нямаше видими повреди.

София - Леко разтърсване на леглото за около 10 секунди.

София - Аз съм на 8-ия етаж и почувствах леки, но продължителни трусове.

Одеса - Събуди ни, всички мебели се тресяха, но нищо не падна.

Виница - Мебелите се тресяха.

Плевен - Няма щети.

Пловдив - Усетихме го за около 10 сек. на 8-ия етаж.

Шумен - Бе спиращо дъха.

Русе - Бях буден, когато го усетих, жена ми въобще не се събуди.

Крушевац - Умерено беше.

Варна - Събуди ни, сградата се тресеше, вратата се тряскаше, продължи 10 сек.

Русе - Събудих се, защото леглото ми вибрираше, чувах вибрациите. Продължи кратко...

Роман - Тук съм на посещение, от Ирландия съм, страшно беше.

Червен, Русенско - Събудих се точно преди да тресне, кучето беше много неспокойно. Ние сме на 260 км от епицентъра, но щети няма.

Обзор - Спях, когато почувствах труса, така че станах и изтичах под рамката на вратата. Родителите ми спяха в съседната стая. Почаках и след като не чух шумове от съседите, се укпокоих. Погледнах телефона си, показваше 2.14 - с 1 час повече от Гринуич. Аз съм на 4-ия етаж.

Плиска - Леглото ми се тресеше и вратата дрънчеше. Това ми е първото земетресение и беше доста страшно.

Кишинеу - След години в Япония, придобих нов опит тук.

Зренянин, Войводина - Първо почувствах за няколко сикунди столът ми пред компютъра да вибрира, после се залюля като лодка въхру вълни. Нямаше звук, нямаше скърцане, само лееекичко движение на полилея. Някои съседи също са го усетили.

На сайта има още много потребители от България и други 4 държави, които са споделили преживяванията си.

През септември в Румъния са  усетени 25 земни труса с магнитуд от 2,5 до 4,3 по Рихтер. Това е значително по-силно, но според сеизмолозите все пак попада в скалата на умерените трусове. Жертви и разрушения няма. Това е защото трусът е бил много дълбок, обясняват сеизмолози. Толкова силно земетресение в Румъния е имало на 22 ноември 2014.

Земетресението във Вранча през март 1977 г., което взе жертви и в България, бе с магнитуд 7,2 по Рихтер. (Във видеото по-долу се виждат разрушенията от тогава.)