Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Боривов във Виена Кадър: ТВ Европа
Бойко Боривов във Виена Кадър: ТВ Европа

"Сръбският премиер каза, че ние двамата всяко денонощие задържаме по 180 човека. Докога ще продължава това. Искам много ясна позиция от Европейския съюз що се отнася до релокацията на мигрантите. Какво правим с тези бежанци". Това каза на брифинг за българските журналисти във Виена премиерът Бойко Борисов. Преди малко там приключи среща на върха, посветена на миграцията по Балканския маршрут. Форумът бе по инициатива на австрийския канцлер Кристиан Керн. Там са и канцлерът на Германия  Ангела Меркел, премиерът на Унгария Виктор Орбан, гръцкият премиер Алексис Ципрас и други лидери.

Имахме ползотворен, но и доста тежък разговор с колегите, защото затварянето на балканския път, тоест на българо-турската граница, не решава въпроса, каза Борисов. В Братислава ние искахме да констатираме, че ЕС не е тежка бюрокрация, а напротив - най-добрият пример, най-доброто място за живот. След Братислава искахме да демонстрираме, че в тежки ситуации, каквато е сега, може да се помага бързо. Поставих условие в понеделник да ни преведат парите, за да може да осигурим условията за опазване на границата.

Аудио от изказването на Борисов чуйте ТУК

Ние държим - европейските лидери и всички ние, включително и лично си предложих услугите, споразумението с Турция да работи и да продължи да работи и след декември. Европа не е готова да посрещне още 1 млн. бежанци. Аз днес попитах какво ще правим ако 200-300 хиляди души дойдат на нашата граница, какво правим - оставяме ги да умрат, стреляме или ги пускаме и като ги пуснем какво ще стане. И знаете ли какъв беше отговорът - пълно мълчание.

"Опитвам се всячески да защитя интереса на България. В момента всички ни подкрепят, защото сме прави", каза още Борисов. 

"Трябва бързо да се работи дипломатически и финансово, за да се решат тези въпроси. Няма друг начин. Трябва да се използва включително и НАТО", добави още премиерът.

Този път канцлерът Меркел показваше картата с нашите граници и знаеше цифрите до най-дребната, разказа Борисов.

Той е поставил въпроса и за чупенето с чукове на български паметници - предупредил македонците, че ако не спрат, ще се изправят пред сериозен проблем.

Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена. Премиерът предложи на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде поканен и генералният секретар на Алианса, предадоха от Министерски съвет.

По думите на министър-председателя, е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна. В рамките на срещата премиерът отново постави и въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС.

„Колегите ме подкрепиха, искаме да демонстрираме, че ЕС не е само бюрокрация, това е най-добрият съюз. След решенията в Братислава искахме да демонстрираме, че в тежките ситуации може да се помогне на всички държави. Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне“, допълни още премиерът.

Той съобщи, че е разговарял със своя македонски колега, който е обещал реакция от тяхна страна във връзка с поругаването на военни гробове в Каймакчалан.

Очаквайте подробности.