Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През последните години са проведени много изследвания на знанията на българските ученици в сравнение с други образователни системи в Европа и по света. Резултатите далеч не са удовлетворяващи. Напротив, българчетата се озовават на последните места по четене и разбиране на текст. От друга страна родителите на учениците се възмущават от съдържанието на учебниците и от абсурдите, които те съдържат. Такъв например е цитатът от учебника по "Човекът и природата" за трети клас, който гласи, че "водата в морето е солена, защото в нея е разтворено огромно количество готварска сол". Такива примери могат да се намерят в одобрените учебници за всеки клас.

Всичко това налага идеята за въвеждане на коренни промени в българското образование с цел повишаване на качеството му. Но тъй като родителите са безсилни да променят тромавата българска образователна система, все повече от тях започват да търсят алтернативи на стандартното образование. Целта им е да дадат на децата си добра подготовка за по-нататъшното им обучение във ВУЗ. Дори и интересът към частни уроци спада, тъй като в повечето случаи цената им не отговаря на очакваното качество на придобитите знания.

В България паралелно се наблюдава и тенденцията все повече възрастни да придобиват нови умения и знания чрез допълнително обучение или преквалифициране. Това им дава по-добри шансове да си намерят доходна и надеждна професия.

В резултат на всички тези предпоставки, онлайн образованието да става все по-популярно в България. Разработват се нови иновативни платформи за виртуални части уроци като Daskal.eu, които дават възможност на хора от всякаква възраст да получат необходимите знания без да излизат от дома си. Единственото, от което се нуждаят, е компютър, добра интернет връзка и камера, чрез които да имат достъп до виртуални класни стаи с бели дъски и работни инструменти.

Предимствата на виртуалното обучение са многобройни. Сред тях е възможността хората да учат в удобно за тях време, да придобиват специфичните знания, които са им необходими, да се развиват според собственото си темпо. С тази система учениците придобиват много по-бързо знания. В рамките на няколко учебни часа във виртуалното обучение, те биха могли да научат повече, отколкото ако посещават училище месеци наред. Разсейващи фактори като разговори между съученици, липса на мотивация и др. липсват при обучението у дома. Възрастните също могат да се възползват от този тип обучение и да научат основите на нов чужд език само за 30 дни. Онлайн образованието се превръща в желан вариант на обучение за все повече българи, чиято цел е да обогатят знанията си без да губят от ценното си време.