Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всяка година в харманлийския бежански лагер стават инциденти. На снимката - обитатели на лагера се снимат, докато чакат да стане време за храна.
Всяка година в харманлийския бежански лагер стават инциденти. На снимката - обитатели на лагера се снимат, докато чакат да стане време за храна.

Сбили се афганистанци, сирийци и иракчани

Близо 800 мигранти заформиха нов масов бой в бежанския лагер в Харманли и посрещнаха с канонада от камъни пратените да ги усмиряват 50 полицаи и жандармеристи, съобщиха от полицията.

Скандалът в центъра за настаняване на чужденци започнал в 23 ч в неделя. По неофициална информация поводът бил забележка за фалшиво пеене от пияна компания чужденци. Охраната усетила ескалацията на напрежението и подала сигнал за мелето в районното. По тревога били вдигнати 50 служители на ОДМВР - Хасково. Строшено е предното панорамно стъкло на една от патрулките “Опел Астра”. Във въргала леко са ранени двама сирийци. Те са с охлузвания по главите. В боя участвали още иракчани и афганистанци.

Малко след полунощ в понеделник униформените са възстановили реда в лагера и е създадена организация за патрулиране и охрана. “Започнахме изясняване на причините за конфликта и нанесените материални щети по сградния фонд и инвентар”, коментираха от регионалния пресцентър на МВР. Забранени бяха влизането и напускането на лагера.

Няма информация за пострадали полицаи, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова. Взети са мерки за подобряване на организацията в лагера - враждуващите националности ще бъдат разделени.

Само преди седмица при сбиване двама 19-годишни афганистанци бяха наръгани с нож от свой сънародник. Сбивания ставаха и предишните години. През есента на 2014 г. се млатиха 100 иракчани и афганистанци, трима бяха ранени, а инвентарът в сградата бе изпотрошен.

В края на март м.г. пък в същия бежански център кюрд бе прободен във врата на милиметри от сънната артерия заради религиозен спор по време на помен с двама 24-годишни сирийци сунити. Дни по-късно 50 пияни сирийци също се пердашиха пред местна кръчма. В мелето 22-годишен бе промушен в ръката с нож, на втори му спукаха главата, петима бяха арестувани.

Заради честите нарушения на реда от бежанците и разширяването на лагера ВМРО подготвя протест на 4 септември. Начело на недоволните ще застане евродепутатът Ангел Джамбазки.

Капацитетът на центъра в момента е за 2300 души. Този месец настанените тук чужденци, потърсили закрила, са около 1000. Въпреки увеличението, това е значително под бройката на настанените през същия месец в предишните 3 години. По план вече са поставени и нови фургони за още 400 човека. Те обаче не са оборудвани и там няма настанени хора. По разчет е заложено и поставянето на още 68 фургона. Процедурите по обявяването на обществените поръчки вече са стартирани от Агенцията за бежанците.