Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АБВ оттегля подкрепата си за ген. Радев, партията на бившия президент търсела нова формула

Георги Първанов може да скочи за трети президентски мандат, след като и АБВ реши да разтрогне "брака" с БСП. Партията на бившия държавен глава обяви преди минути, че няма да подкрепи бившия шеф на ВВС. 

Почти 50% е сигурно, че Първанов ще търси реабилитация в политиката, недоволен от действията на новото ръководство в БСП. В АБВ неофициално коментирали, че твърде емоционалната Корнелия Нинова е пренебрегнала желанието на левия актив двете партии да играят заедно на изборите. Изненадващо било за мнозина, че Румен Петков всъщност оглавявал групата в АБВ, която държала новата политическа сила да се явява сама на изборите и че няма нужда да чака "свежа кръв" от столетницата.

И с днешна дата обаче не е конституционно ясно дали Първанов има законно основание за трети мандат. Бившият президент преди време на подобен въпрос отговори, че няма проблем да играе отново за държавен глава.

Възможно е в следващите дни Първанов все пак да предложи Калфин. Бившият социален министър, който бил от другото крило в АБВ - за съюз с БСП, неочаквано във вторник обвини "Позитано", че бави кампанията. Това се случи час преди АБВ да изпрати на БСП плана за коалиционно споразумение, който вбеси Корнелия Нинова с ултиматума двете партии да са равнопоставени.

Един от аргументите на АБВ Калфин да се опита отново като кандидат-президент е, че социологическо проучване от последните дни показва, че левият кандидат отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ. Калфин вече веднъж е стигал до втори тур като кандидат за държавен глава.