Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борбен Жан-Клод Юнкер попита британските евроскепцити какво правят още в Европейския парламент, който се събра днес на извънредна сесия в Брюксел, за да обсъди резултата от референдума, в който Обединеното кралство (ОК) реши да излезе от Европейския съюз, предаде ClubZ.

Юнкер заяви, че ЕС не бива да преговаря с ОК, докато то не подаде официално молба за напускане на ЕС и че Съюзът, а не напускащите го трябва да определи бъдещите им отношения.

"Длъжни сме да уважаваме британската демокрация и начина, по който тя изрази виждането си", каза Юнкер пред евродепутатите.

Фракцията на Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж отговори с ръкопляскания.

"Това е последният път, когато аплодирате тук", каза Юнкер. "И до известна степен наистина съм изненадан, че сте тук. Вие се борите за напускане. Британците гласуваха за напускане. Защо сте тук?"

Това бяха единствените импровизирани думи на английски в речта, която той прозинесе на френски и на немски. Към тях по-късно прибави още един израз на езика на Шекспир: "No notification - no negotiation" . (Няма уведомление, няма преговори)

Преди началото на заседанието Фараж отиде да поговори с Юнкер. Двамата размениха няколко думи. След това Фараж понечи да тръгне, но Юнкер го дръпна към себе си и имитира сбогуване с въздушна целувка.

В дебата, както обикновено, те кръстосаха шпаги.

"Разбрах това, което знаех и преди заседанието - не тряба да се оставя нацията в ръцете на националистите. Трябва да се уважават нациите, но не и националистите", каза председателят и малко след това напусна сесията, обявявайки, че има среща с британския министър председател Дейвид Камерън.

Следобед в Брюксел започва среща на върха на ЕС, на която Камерън ще информира 27-те държавни и правителствени ръководители за положението в кралството след референдума. Утре те без Камерън ще проведат първа дискусия по две точки: напускането на Великобритания и бъдещето на ЕС.

"Когато дойдох тук преди 17 години и ви казах, че искам да извадя ОК от ЕС, вие ми се смяхте?", каза в речта си Фараж. "Защо не ми се смеете сега? Вие като политически проект сте във (фаза на) на отричане".

Той каза, че британците са гласували да излязат от Европа, защото тя се е опитала да им наложи политически съюз.

"Ние предлагаме искрица надежда на всеки истински демократ в Европа. ОК не е единствената страна, която ще напусне ЕС", заяви Фараж.

Сега ЕС трябва прагматично да потърси взаимоизгодни търговски и икономически отношения с Великобритания, добави той, посочвайки че "иначе за вас ще е по-зле, а не за нас".

"Защо се нервирате, вижте колко хубава история?", започна изказването си Марин Льо Пен, лидерката на френския Национален фронт, която иска да извади страната си от еврото и от Шенген, да върне границите и да разтури ЕС.

Сондажите за момента ѝ дават най-добри шансове да спечели първия тур на президентските избори догодина.

По думите ѝ британският вот е бил "най-хубавото събитие в нашия континент след падането на Берлинската стена".

"Това е блестяща победа за демокрацията... срещу страха, шантажа и лъжите", каза Льо Пен. "От десетилетия ЕС се строи срещу волята на народите ", добави тя, посочвайки референдумите във Франция и Холандия, които отхвърлиха проекта за европейска конституция през 2005 година и гръцкият референдум срещу проектоспоразумението с кредиторите през юли 2015 година.

"Изненадан съм, че във Великобритания казват, че не съм демократ, а технократ и робот", каза Юнкер. "Аз съм готов да приема изхода от вота във Великобритания, а самата Великобритания не е готова да го направи".

Той каза, че разбира трудното положение на правителството на Дейвид Камерън, което загуби в гласуването. В същото време призова спечелилите да не бавят официалното заявление на страната за напускане, "да не си играят на котка и мишка и да се крият", за да не продължават несигурността и трусовете на пазарите.

"Не е допустимо да се правят опити за споразумение с британското правителство през задната врата", каза Юнкер, посочвайки, че е забранил на всички комисари и генерални директори да раговорят с когото и да било от британската страна, преди тя да е подала официалната молба за напускане. "Трябва да сме наясно, че отношенията ни с Великобритания трябва да бъдат поставени на нова основа. Това определяме ние, а не онези, които искат да напуснат ЕС".

"Не съм нито уморен, нито болен, както пишат германските вестници, лекарите се правят на журналисти...", каза Юнкер. "Ще се боря за обединена Европа до последния си дъх".

"Аз съм тъжен след този британски вот и не го крия", призна Юнкер. "Това не е сантиментализъм, а дълбоко убеждение... Не съм робот, не съм машина, аз съм истински европеец".

Декларирайки, че "полетът (на Европа) продължава", той упрекна тези, които искат "всичко да се промени", че не казват какво конкретно иска да се промени. Председателят заяви, че Комисията няма намерение да изоставя приоритетите си като икономическото възстановяване, енергийния съюз, модернизацията и завършването на единния пазар.