Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган и Ахмед Давутоглу
Реджеп Ердоган и Ахмед Давутоглу

Турският премиер Ахмед Давутоглу няма да се кандидатира за лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на негово място ще бъде избран друг. Вероятно той ще се прости и с поста си на премиер.

Новината съобщи телевизионният канал Си Ен Ен-ТЮРК след провелата се снощи среща между президента Реджеп Ердоган и Давутоглу, която продължила около час и половина в президентската резиденция.

Срещата се очакваше с изключително внимание, защото през последните дни се появиха слухове за разрив между двамата. Той е свързан с отношенията с Европейския съюз и задържането на критици на правителството, отбеляза Ройтерс.

В края на май ще се проведе извънреден конгрес на ПСР. В Турция традиционно премиерът е председател на управляващата партия. На конгреса проевропейски настроеният Давутоглу ще каже сбогом на партията, посочват анализатори. Твърди се, че в нея има недоволство от Давутоглу.

Миналата седмица Централният изпълнителен съвет на ПСР оряза пълномощията на премиера, като иззе функциите му на ръководство върху местните структури.

Очаква се днес Ахмед Давутоглу да направи официално изявление.