Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бандитите са се качили на касите на магазина и са задигнали 1200 кутии цигари.  СНИМКА: БИ ТИ ВИ
Бандитите са се качили на касите на магазина и са задигнали 1200 кутии цигари. СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Съдийка го остави в ареста и му каза: Това, че имате малки деца, не ви е спряло

Само за 3 минути катаджията Веселин Асенов и изпеченият крадец Ивайло Илиев-Малкия Куман успели да разбият магазина на бул. “Панчо Владигеров” 15 в жк “Люлин 6” и да изнесат чувал с цигари. Дръзкото престъпление станало в ранните часове на 2 май. Двамата заедно с техен съучастник, който успял да избяга, задигнали 1200 кутии цигари направо с пластмасовата рамка. Катаджията и Малкия Куман напъхали плячката в черен чувал.

Камерите на магазина заснели

в 4,19 ч мъже да

разбиват входа

на търговския обект и да преминават през двете врати. На запис, направен в 4,21 ч, се виждало как двама мъже напускат обекта, носейки черен чувал. В 4,30 ч 36-годишният катаджия предложил 200 лв. рушвет на автопатрул от 9-о РУП, за да не го арестува.

Вижте видеото тук

Това стана ясно в Софийския градски съд, който в 16 ч в сряда реши катаджията Асенов и Малкия Куман да останат в ареста. Делото приключи само за 30 мин. В 15,30 двамата мъже бяха доведени в зала 6 на Съдебната палата, охранявани от над 10 полицаи.

Бяха видимо

спокойни

По-разтревожен изглеждаше Малкия Куман - дългокос, слабоват и висок не повече от 1,60 м мъж на 39 г. (за него виж долу). Според адвокат Емануил Йорданов, който защитава катаджията и е бивш министър на вътрешните работи, Асенов бил наказван, но почти всички служители на МВР също били наказвани. Той работел като автопатрул към КАТ от няколко години. Според други твърдения постъпил на работа преди година.

Сигналът за кражбата бил подаден от случаен минувач. Човекът забелязал трима мъже да се навъртат около магазина. После

видял как

чупят бравата

и влизат

вътре. Мъжът се обадил на тел. 112 и сигналът му бил препратен към 9-о РУП. Към мястото се отправили три автопатрула. Когато полицаите дошли, крадците вече се били изнесли към паркинга. Натам тръгнали и два от автопатрулите.

Полицаите Светослав Георгиев и Николай Христов забелязали да присветват фаровете на кола. Те се насочили към автомобила “Форд Фокус”. Зад волана бил Малкия Куман, а до него катаджията.

Униформените им наредили да отворят вратата и поискали документи. Тогава полицаят показал служебната си карта и обяснил, че Малкия Куман му е приятел, когото повикал, за да го кара. Униформените обаче не му се вързали и наредили да отворят багажника. Там се натъкнали на черния чувал. Когато го отворили, видели кутиите цигари, които били от различни марки. Катаджията бръкнал в джоба си и им предложил 200 лв. подкуп. Малкия Куман пък дал невероятно обяснение - бил намерил цигарите между две коли.

При продажбата им мъжете щели да изкарат около 3000 лв., изчислиха криминалисти. Според тях такава стока е много популярна сред крадците, тъй като лесно се реализира на пазара и не може да се проследи.

Съдия Величка Цанова остави двамата обвиняеми в ареста с мотив, че на този етап са събрани достатъчно доказателства. Полицаят поиска да излезе на свобода, защото имал две малки деца, за които да се грижи. Съдийката обаче отбеляза, че този факт не го е спрял извърши престъпление. Двамата могат да обжалват ареста си пред апелативния съд.

Малкия Куман (вляво) и катаджията Веселин Асенов скриха лицата си в съда. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Малкия Куман (вляво) и катаджията Веселин Асенов скриха лицата си в съда. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Малкия Куман е с 4 присъди

Малкия Куман, който има четири присъди, е сред оборотните апаши в София, твърдят столични криминалисти В биографията си на изпечен бандит мъжът, завършил едва основно образование, обаче е записал и три неуспешни опита за кражба, при които е заловен на местопрестъплението.

През 2011 г. заедно със свой авер - 24-годишния Иван Сошенко, се опитал да влезе в златарско ателие на ул. “Софроний Врачански”. Минувач обаче ги видял и подал сигнал на тел. 112. Двамата побягнали, като хвърляли инструменти, маски и ръкавици под паркирани коли в района.

Година по-късно обаче сключили тихомълком споразумение с прокуратурата, след като се отметнали от първоначалните си твърдения, за да получат леки присъди. Малкия Куман отишъл за 1 г. в затвор, а аверът му бил осъден на 3 г. условно, защото имал чисто криминално досие. Първоначално при задържането мъжете твърдели, че не са докосвали стъклото на вратата на златарското ателие с елмаз, нито са строшили катинара с клещи и кози крак, за да се докопат до бижутата от злато и сребро вътре.

Сключеното през 2012 г. споразумение било второ за Малкия Куман. В началото на декември 2010 г. той бил осъден в Асеновград за това, че с Мирослав Донев пробвали да задигнат 3,075 кг златни накити за 147 000 лв. и 10,10 кг сребърни бижута за 50 050 лв. от златарско ателие в града. Кражбата, при която бил използван раздвижен ключ, пак не успяла. След споразумението Малкия Куман отнесъл присъда от 9 месеца затвор, но излязъл по-рано на свобода за добро поведение.

През ноември 2010 г. той заедно с още двама съратници бил задържан в района на Шесто РУП след две домови кражби. Собствениците на обраните апартаменти разпознали откраднатите си вещи. След изтичане на 72-часовата мярка обаче Малкия Куман бил пуснат на свобода с подписка.

През 2006 г. рецидивистът бил задържан от полицията при опит за кражба от банкомат в жк “Сухата река” заедно с още един мъж по прякор Златния.

В досието на Малкия Куман има една условна присъда от 3 месеца за опит за кражба на чужди вещи за 3560 лв., наложена от Софийския районен съд и влязла в сила на 16 декември 1998 г.

По друго дело в Несебър през 2010 г. той се отървал с глоба от 700 лв. за това, че на 26 юни 2009 г. към 3,30 ч в Слънчев бряг е карал мерцедес без книжка по главната алея.

Управителката Анелия Васковска
Управителката Анелия Васковска

Управителката Анелия Васковска: За пети път обират магазина ни

- Г-жо Васковска, какво точно се случи по време на кражбата?

- Трима души са разбили двете врати на магазина. Влезли са с чувал. За няколко минути са разбили касите за цигари, натъпкали са колкого могат кутии и са избягали. Доколкото знаем, двама са задържани, третият е избягал.

- Колко време е продължила кражбата?

- Малко. Може би 5 минути. Не мога да преценя точно по записа.

- Какво точно ги е подплашило, че да избягат?

- Може би включването на алармата ги е притеснило. Доколкото знаем, случаен минувач е подал сигнал в полицията, пристига патрулка и очевидно нещо ги е стреснало отвън.

- Къде са ги заловили?

- Отзад на паркинга. Проверили са колата и нататък знаете.

- Само цигари ли са откраднали?

- Само цигари, да. Разбили са касите, в които ги държим. Според мен не са имали време да вземат нещо друго. Просто включването на алармата и идването на полицията ги е притиснало и е трябвало да действат по-бързо.

- Имали ли сте други кражби в магазина?

- Да, много. Тази е пета поредна.

- Смятате ли, че може пак да са били тези крадци?

- Може и да са били те, може и да са били други. За пръв път имаме разкрита кражба.

- Кога са се случвали предишните?

- В рамките на две-три години. При тях имаше откраднати и други неща освен цигари, но те си останаха неразкрити. Радваме се, че поне при тази имаме заловени извършители. 

Бандитите влезли през тези врати на магазина и избягали през централния вход. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ
Бандитите влезли през тези врати на магазина и избягали през централния вход. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ