Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Във всенароден празник се превърна днес Трифон Зарезан в пловдивското село Брестовица, което е обявено за столицата на виното от асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От рано сутринта площадът пред читалището бе пълен с народ. Четирите винпрома в Брестовица извадиха бъчви и разливаха без пари младо вино от тазгодишната реколта.

Собственикът на едната от избите - Иван Тодоров, черпеше със специални "бонбони" за мезе на червения еликсир. Оказа се, че в станиоловите опаковки има резенчета домашна луканка. Разпънатите на площада скари предлагаха и други мезета - кюфтета, кебапчета и наденици.

"Реколтата от грозде бе добра и направихме хубаво вино. Изнасяме за Русия, Щатите, Полша, Чехия, Белги и Германия", каза колежката на Тодоров - Росица Кючукова. Днес тя посреща близо 300 гости от страната и чужбина в своята изба. За тях е приготвила отбрани напитки и вкусни ястия, приготвени по нейна рецепта от свинско, пилешко и телешко, полети с вино и ракия.

По традиция литийно шествие начело със свещеника на Брестовица отец Данаил и кмета Любен Радев се отправи към лозята. Колоната бе предвождана от оркестър и хоругви от местната църква. След водосвета възрастни и деца влязоха в редовете, за да зарежат лозите. До масивите пък чакаха бусове, натоварени с бъчви, които продължиха да разливат вино.