Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убиецът Илиян ЗДравков обжалва присъдата от 30г. затвор, дадена по реда на съкратения процес
Убиецът Илиян ЗДравков обжалва присъдата от 30г. затвор, дадена по реда на съкратения процес

"Рецидивистът Илиян Здравков диктува положението, както по време на убийството на дъщеря ми, така и пред съда. Опасявам се да не му намалят присъдата, защото си е самопризнал и уж бил съдействал.По-добре да не сме създавали семейство, защото и закона и живота ни мачкат", каза пред "24 часа" бащата на убитата в Търново студентка Вероника Здравкова.

Близо година след зверството, извършено на 28 февруари 2015 г. килърът застава пред Апелативния съд в понеделник с искане за по-лека присъда.

На 15 септември м.г. Окръжният съд в старопрестолния град призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков по обвинението в грабежа и убийството на 23-годишната студентка. Магистратите постановиха 30 години затвор при първоначален строг режим. Тричленният съдебен състав присъди най-тежкото наказание по реда на съкратената процедура.

Срещу присъдата постъпи въззивна частна жалба от служебния защитник на Илиян Здравков, в която се сочи, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид наличието на смекчаващи вината обстоятелства.

Очаква се в деня на процеса пред Съдебната палата в Търново да се съберат граждани, съпричастни с трагедията на семейството на убитата студентка, които ще настояват за справедливост.

Жестокото престъпление, което потресе Търново, беше извършено в района на жп гарата във Велико Търново, докато 23-годишното момиче се прибирало от работа. Килърът я проследил и съсякъл с няколко удара с брадва, за да открадне дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. После завлякъл тялото и го захвърлил в река Янтра. По време на нападението извергът е трябвало да излежава поредната си присъда за кражби. Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи, включително и за грабеж придружен с убийство, като непълнолетен.

"Смятаме на самата дата след 19 ч. да минем по пътя, по който е минала дъщеря ни, за да усетим какво е преживяла тя. Подготвили сме документи, които ще внесем в общината с искане за разрешение да поставим паметник на лобното й място", каза почерненият баща.