Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един цялостен проект на „Жаки Арх Студио“ – от намирането на терен за начинанието, през проектирането, строителството, до интериора на Новото Болнично заведение.

Специализирана Очна Болница

Сграда от ново поколение, Болница отговаряща на българските, световните стандарти и много повече.

Партерния етаж и голяма част от етаж 1 са поликлиничната част на болницата. Тринадесет кабинета, обширни чакални с площ от 176 и 115 кв.м., детски кът (за баланс в настроението на чакащите от различни възрасти), две регистратури и множество удобства за пациентите създават спокойна и хармонична атмосфера.

Цял етаж от сградата е отделен за хирургична дейност – четири операционни зали, два хирургични сектора, с всички обслужващи и приемащи пациентите помещения. Предвидено е реанимационно, интензивно отделение, служещо и за следоперационна. Всичко е направено с перспектива във времето и отговаря на изискванията за всякакъв вид хирургрия.

На третия етаж е разположен стационар. Лекарски и сестрински пост обгрижват денонощно 18 броя легла, разпределени в 8 стаи. Стаите са луксозни, комфортни, интериорното решение отвежда далеч от болничната атмосфера. Всяко легло и стая има медицинска повиквателна система, свързваща пациента пряко с дежурната мед.сестра.

Четвъртия етаж посреща с компактна лаборатория, за нуждите на болницата. Всички останали помещения на това ниво са за персонала на заведението. Предвидени са Заседателна зала, Библиотека (с горно, естествено осветление), Стая за почивка на персонала, Кабинет на управителя и прекрасна панорамна тераса.

Болницата разполага с обширен подземен паркинг, като на същото ниво е ситуирана Учебна зала (също с горно, естествено осветление). Болницата е и база за специализация на лекари. Развито е професионално, медицинско перално стопанство. В паркинга се влиза посредством автомобилен асансьор.

Създадена е единна система за контрол и управление на цялата сграда. От едно работно място се наблюдава климатизацията, вентилацията, осветлението, микроклимата и параметрите на помещенията. Всички отваряеми части по фасадите, прозорци и врати са с вградени мотори и подлежат на контрол от системата. Създават се различни сценарии за протичане на живота в сградата, както и постоянното им наблюдение, предвижда се около 30 - 40 % икономия при експлоатация.

Външните жалузи ориентират своето завъртане спрямо положението на слънцето (на покрива на сградата има метерологична станция).

Електричеството се проследява от така наречения „Енергиен мениджмънт“, както и връзката с Дизел генератора, който е с мощност покриваща нуждите на цялата сграда. Това също би могло да доведе до икономия на електроенергия.

Всички санитарни консумативи от кабинетите и санитарните помещения се следят с помощта на компютърна програма и така се улеснява презареждането им.

Болницата е семпла, технологична и съвременна като подход и архитектура.

Посланието е ясно и точно:

Хората. Те са най-важното. Ние мислим за хората.

Едно ново начало – професионализъм и нова сцена за него.

Местоположение: ул. „Проф. Д-р Георги Георгиев“ 4; До Терапевтичен блок – Болница „Св.Марина“

РЗП = 4240 кв.м.; ЗП = 575 кв.м.; Площ на УПИ = 1610 кв.м.