Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Около една година и минимум 10 млрд. долара са нужни за победата срещу ИД, а сухопътната операция е задължителна, твърдят в свои изследвания известни световни военни анализатори.

Толкова ще струват издръжката и въоръжението на 10-хилядна армия, която да се бие успешно срещу терористичната групировка, независимо дали ще бъде създадена голяма международна коалиция, или борбата против ислямистите ще се води само от някоя от Великите сили.

На 25 ноември Русия обяви, че е готова да състави общ генерален щаб за борба с "Ислямска държава", в който покани Франция, САЩ и дори Турция въпреки изостреното напрежение между Анкара и Москва.

"Готови сме да планираме заедно удари по позициите на ДАЕШ (арабския акроним на ИД) и за целта да съставим общ генерален щаб с Франция, с Америка, с всички страни, които са съгласни да се включат в тази коалиция. Турците също са добре дошли, стига да желаят", заяви руският посланик в Париж Александър Орлов, цитиран от Франс прес.

Въпреки всичко създаването на широка международна коалиция за борба с джихадистите е най-малкото учудващо, тъй като военният потенциал на ИД все пак е много нисък.

Американски и британски експерти изчисляват, че на страната на въоръжената групировка се бият между 40 000 и 75 000 въоръжени бойци.

Чисто статистически с тях могат да се справят между 3 и 5 дивизии на някоя от водещите сили в света. Освен това ИД не разполага с военна индустрия, както и със своя мобилизационна база.

Това предполага много слабо въоръжение, както и липса на добре обучени войници. Затова по стандартите от Втората световна война за разгрома на групировката по суша би била достатъчна дори и само една редовна армейска дивизия.

Радикалните ислямисти обаче имат и някои предимства, които донякъде компенсират военната им слабост.

В този ред на мисли задължително условие е да се удари икономиката на терористичната групировка. За целта трябва да се проследят и прекъснат връзките с глобалната икономика.

Служители на отбраната на САЩ смятат, че "Ислямска държава", която може би е най-богатата терористична група по рода си в историята, е печелила около 47 млн. долара на месец от продажбите на петрол преди 1 октомври.