Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екзистенциалната скука е най-големият проблем на суперпродуктивния режисьор Уди Алън и за пореден път той се опитва да я убие в своя нов филм "Почти нормален" (Irrational man).
Драмата е част от програмата на "Киномания 2015" и ще бъде прожектирана на 19 ноември в зала 1 на НДК.
В лентата главните роли са поверени на трикратно номинирания за "Оскар" Хоакин Финикс и последното вдъхновение на режисьора, известен с необходимостта си от красиви музи, Ема Стоун.
Двамата актьори се превъплъщават в образите на уморения от своето ежедневие професор по философия Ейб Лукас и неговата умна и очарователна студентка Джил, която съвсем по удиалънски попада в плен на очарованието на
възрастта и опита, като се влюбва в своя преподавател.
Младото и красиво момиче внася известно разнообразие в делника на този отчаян философ, който често търси радост и веселие в чашката. На Лукас отдавна му е писнало от неговата професия и той дори намира себе си за обикновен празнословец в качеството си на представител и инструмент на тази наука. С постоянната си необходимост от разнообразие той търси житейско вдъхновение в еротичното си и тайно приключение с изследователката Рита (Паркер Поузи), която чрез него си набавя интимните и горещи ласки, липсващи в нейния неудовлетворителен брак.
Ейб пие редовно, пуши марихуана и живее ден за ден, когато неочаквано получава така желания повод да осмисли своето съществуване.
Професорът бунтар решава да убие корумпиран съдия, за да помогне на непозната жена да спечели попечителство над децата си. Решава се на това безумие, след като става случаен слушател на тази чужда лична драма, и го възприема като знак от съдбата.
От този момент Ейб се сдобива с "благородна" цел, има мисия, изпълва се с истинска страст, за каквато копнее отдавна. Остава му само да събере смелост, за да извърши непростимо престъпление срещу ближния за благото отново на ближния. Да отнеме живот, като стане палач на справедливостта, а не като екзекутор на дявола.
"Всичко е в ръцете на човека и всичко му се изплъзва изпод носа единствено само от страх", пише Достоевски в "Престъпление и наказание".
Героят на Уди Алън донякъде само напомня на Радион Разколников с решителността въпреки вътрешните си дилеми и споделя малко от героичните и извинителни намерения на Робин Худ. Сам по себе си обаче той е просто кукла, която иска да се превърне в кукловод и най-много желае да дирижира сама собственото си представление.
Филмът "Почти нормален" не успя да впечатли особено критиците. Някои от тях откриха белези на автобиографичност в комедийно-драматичната лента. Като например желанието да бъде раздадено правосъдие извън съда, след като самият режисьор преди време изгуби съдебната битка с бившата си половинка Мия Фароу и вече няма право да вижда трите им осиновени деца.
Алън обаче е категоричен, че историята в лентата не отразява нищо от неговите лични драми и емоции.
"Цял живот прекарах да казвам за всеки свой филм: "Това не съм аз." Публиката обаче не иска и не иска да го чуе. Изглежда, има нещо удобно в схващането, че филмите трябва да разказват истинска история", признава в интервю за британския "Дейли телеграф" 79-годишният режисьор.
Много киноспециалисти дори определиха последния му филм като “вехт” и направен набързо. Сякаш времето е спряло за Алън и той смята, че премиерата на неговата лента е насрочена за преди 10-20 години, когато пушенето и друсането са откроявали по-нестандартните интелектуалци, които четат и пишат на хартия. Не и през 2015-а.
Самата Ема Стоун пък сподели съвсем искрено, че работата с Уди Алън е истински ужасяваща за нея като артист. Нейното впечатление се формира както от този негов филм, така и от предходния с нейно участие "Магия в полунощ".
"Ужасяващо е. Той не прави каквито и да е репетиции. На актьорите дори не им е позволено да задават въпроси относно своите персонажи, защото той винаги отговаря: "Знаеш, че това е филм, нали?", разказва холивудската актриса.
Алън постоянно води борба със скуката, на която е подчинен.
Без притеснения той дори признава как най-големият му проблем е фактът, че като творец винаги е бил средна работа.
“Ако бях луд, може би щеше да е по-добре. Това вероятно обяснява продукциите, които създавам. Водя много разумен живот - ставам сутрин, работя, вземам децата от училище, захващам се с монотонни дейности, свиря на кларинет, разхождам се със съпругата си. Обикновено всеки ден разходката минава по един и същ маршрут. Ако бях луд, щеше да помогне. Ако изкрещя неистово на снимачната площадка и изискам нещо с бяс и категоричност, може би то ще стане по-добре, но не го правя. Просто казвам - достатъчно добре е. Това е качество на средната класа", обяснява режисьорът.
Макар самооценката за работата му да е просто задоволителна, все пак
безспорно количеството е впечатляващо
Едва изчакал отзивите за "Почти нормален", Алън вече действа по следващия си кинопроект, който още няма заглавие, но пък вече са избрани няколко холивудски знаменитости за пред камерата.
 Звездният списък е оглавяван от Брус Уилис, също така ще участва и номинираната за "Оскар" Джеси Айзенбърг ("Социалната мрежа") и Кристен Стюарт ("Здрач").
В "Почти нормален" участват още Джейми Блекли, Итън Филипс, Мередит Хагнър, Бен Розенфилд и Бетси Айдем, а редовната премиера на лентата у нас е на 27 ноември.