Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Pекордьор по раздадени ордени "Стара планина" от всички държавни глави досега е Георги Първанов с 434 броя за 10-те си години на поста президент. Откакто е въведено отличието през 1966 г., общо са наградени 847 души.
Последният от тях беше вселенският патриарх Вартоломей, около който се оформи скандал заради искането му
България да върне 764 реликви на два
гръцки манастира,
прибрани в края на Първата световна война.
Петър Стоянов за 5 г. - от 1997 до 2002 г., е връчил 136, Плевнелиев за 4 г. - от 2012 до 2015 г. - 75. Най-скромен е Желю Желев (президент от 1990 до 1997 г.), който е закичил само 34 души.
Тодор Живков е започнал през 1967 г. и е връчил орден "Стара планина" на 168 души до 1989 г., когато е свален от власт. Това разказа пред "168 часа" проф. Тодор Петров, хералдик.
По времето на Тато орденът
е бил предназначен
само за чужденци
- президенти и високопоставени лица от капиталистически или трети държави. Сред носителите са либийският лидер Муамар Кадафи, френският президент Франсоа Митеран, английският магнат Робърт Максуел.
На секретарите на социалистическите страни е даван друг орден - "Георги Димитров".
"Смятало се е, че не е подходящо западните и гостите от развиващите се страни да се награждават с отличие, свързвано с Вожда.
Опасявали са се, че може
да откажат, затова са
въвели "Стара планина",
допълни проф. Тодор Петров. Но въпреки това са решили, че формата трябва да бъде на петолъчка, която чуждите гости може да възприемат като звезда.
През 1966 г. с Указ на Държавния съвет за духовното стимулиране на гражданите се приемат 4 вида отличия, от които три са предназначени само за чужденци. Тогава са стартирали изработката на "Стара планина" и "Георги Димитров".
Тази наградна система е отменена през 1991 г. В Народното събрание ври и кипи, защото СДС не е съгласен Желю Желев да продължи да дава ордени с пролетарска символика или на името на Георги Димитров.
Внесен е и проектозакон
с нови отличия
Но за да няма луфт, докато се изработят, орден "Стара планина" остава в сила. Той се запазва, за да може да се дава на чужди посланици и държавни глави, които имат заслуги.
Междувременно Великото народно събрание се разпуска, без да е приет новият закон за ордените и медалите и "Стара планина" остава единственият. Така се получава парадоксът, че чуждите граждани може да бъдат награждавани, но не и българите. А има и още нещо - след като през 1991 г. е отменена старата наградна система и е приета нова конституция, няма действащ герб, който да се изобрази върху нови ордени.
Това положение остава висящо до 1994 г., когато българският национален отбор по футбол бележи успех на световното първенство в САЩ и се класира на четвърто място. Тогава правителството решава да награди футболистите, но няма как да им връчи друг орден освен "Стара планина". Няма време за приемане на закон, а отличието по правило е само за чужденци. Тогава променят закона, така че и българи да може да са носители. И президентът Желю Желев връчва ордени на 27 футболисти.
Както се оказва, след това той награждава едва още 7 души, между които певицата Райна Кабаиванска.
През 2002 г. Явор Милушев като депутат от управляващата НДСВ внася проектозакон за ордените и медалите. Той обаче се бави и редът му не идва за приемане цяла година. В крайна сметка
"Стара планина" е отменен по силата на този документ Но предложените от Явор Милушев други отличия нямат приложение с графичните им изображения и се оказваме без нито един орден. Мнозинството от царската партия разбира за гафа, който е направило, чак след месец, когато си заминава германската посланичка и няма как да й бъде връчен орден. "Стара планина" е отменен, новите нямат графични изображения. Монетният двор не знае как да ги изработи. Спешно депутатите приемат да продължат да се раздават отличия "Стара планина", докато не се проведе конкурс за новите и не се одобрят. Така посланичката си заминава с държавна награда, но от предишния дизайн.
Проектът, който печели, е на професорите Христо Харалампиев и Тодор Варджиев и скулптора Иван Тодоров. Там също е запазена формата на стария орден "Стара планина" на звезда.

Пълният текст, както и подробна схема на всички висши държавни отличия раздадени от държавните ни глави досега ще намерите в новия брой на в. "168 часа"