Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петък вечер е. 19,35 часът. Париж. Французинът Кристоф е в ресторант „Селар" на свой приятел.
Кристоф често се отбива на улица "Крусол" № 9 - само на няколко метра от концертната зала „Батаклан". Познава редовните клиенти, както и хората от квартала. Но тази вечер, докато допива бирата си на маса отвън, забелязва нещо странно. Черно поло с белгийски номер несръчно паркира точно пред краката му. Мястото е недостатъчно, а шофьорът на колата изглежда, че за пръв път се качва в кола.
„Отидох веднага до колата, за да им кажа, че са паркирали зле. Не отвориха прозореца, а ме изгледаха лошо. Имаха вид на
зомбита, сякаш не
разбираха какво им
казвам. Изглеждаха като дрогирани",
разкрива ключовият свидетел пред вестник „Фигаро".
Той не желае да се види с журналистите, но им описва по телефона всеки детайл от случката, в която неволно участва два часа преди кървавата баня в "Батаклан". След зловещите атентати в Париж Кристоф все още не може да се отърси от мимолетната си среща с четирите момчета в черното поло.
Той не е успял да мигне
две денонощия
Заради пропуснатият шанс, благодарение на него е имало реален шанс жертвите от атентатите в Париж от 13 ноември да бъдат с 89 по-малко - точно толкова са избитите от терористите на рок концерта в "Батаклан".
След като прави забележка на съмнителните младежи, Кристоф отива да допие чашата си, а колата остава на място с включен двигател и изгасени фарове. „Много добре си спомням лицата на шофьора и на мъжа до него.
Те ровеха нещо по смартфоните си
и светлината на екраните осветяваше идеално физиономиите им. Пътникът говореше по телефона, а другият мълчеше. Беше с европеидни черти, с брадичка и увит с арабска кърпа. Носеше черна блуза и имаше лента на главата.
Шофьорът също приличаше на европеец, но беше от онези типове, на които им личи, че са свързани с исляма." Около 20,15 ч покрай ресторанта минава полицейски патрул, но неправилно паркираната кола не им прави впечатление.
Минути по-късно Кристоф си тръгва от ресторанта, но
колата с четиримата
мъже в нея остава паркирана
пред ресторанта
След като чува за атаките на Стад дьо Франс, парижанинът веднага прави връзката със съмнителните мъже в черното поло и започва истерично да звъни на полицията. Обажда се на 112 и на всевъзможни номера на властите, но никой не отговаря. „Звънях около 80 пъти. Абсолютно безуспешно. Никой не ми отговори", отчаян е и до днес Кристоф, защото минути след като оставя телефонната слушалка, джихадистите атакуват препълнената с 1500 души зала.
Ден по-късно свидетелят разпознава същите мъже, които е видял в колата,
като атентаторите в концертната зала „Батаклан".
Оказва се, че само на няколко метра от него за нападението си малко след 21.30 часа са се готвили 29-годишният Омар Исмаел Мостефай и Сами Амимур - роден в Париж на 15 октомври 1987 година.
Парадоксалното е, че това далеч не е първият знак, който терористите дават за себе си. Бащата на Сами Амимур разказва пред медиите още през декември 2014, че иска да спаси сина си, който е заминал за Сирия. Семейството е предполагало, че 28-годишният младеж е станал част от терористична мрежа.
А Кристоф ще запомни завинаги зареяните погледи на камикадзетата. След като полицията призовава свидетели на атентатите за информация, той веднага отива във вътрешното министерство, но вече е късно.
Прекалено късно.
Този случай обаче накара хиляди французи да се замислят дали е било възможно да бъдат спасени 128 човешки живота - всичките загинали в нощта на терора в Париж. И въпреки че президентът Франсоа Оланд похвали в сряда полицията на Париж заради акцията в северното предградие "Сен Дени", истината е, че
пропуски в работата на спецслужбите е имало Имало е, и то много. Предупреждение за атентатите било получено още в началото на ноември. Никой обаче не е наблюдавал атентаторите, които отдавна са в полезерението на полицията. Омар Мостефай, седял в черното поло пред парижанина Кристоф, е имал досие, осъждан е осем пъти. Другите двама камикадзе с френски паспорт също са били в списък от потенциално опасни джихадисти французи.
Братята Брахим и Салах Абдеслам, които пък атакуваха ресторант "Волтер" са задържани през януари в Брюксел и разпитвани, защото искали да ходят в Сирия. А Салах, който се измъкна в нощта на терора е бил изпуснат при блокадата в събота сутрин, въпреки че автомобилът му бил спрян от полицейски части в гр. Камбре. Естествено, френската опозиция заговори за мудност при мерките след "Шарли ебдо".

Всички факти около терористичните актове в Париж, четете на 11 страници в новия брой на в. "168 часа"