Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-много убийства в България са извършени с пистолет "Макаров" или с преработено газово оръжие. Опитите за покушение с гранатомет са малко и всички неуспешни, сочи разследване на "168 часа".
Експерти твърдят, че
изборът на оръжие зависи най-вече от мястото
на атаката
и навиците на жертвата. Така например ако условията са по-леки, използваното оръжие ще е "Макаров", ако жертвата се движи с много охрана и се очаква ответна стрелба, оръжието на покушението би било "Калашников", а за разстрели от по-далечно разстояние се избират сериозни пушки, като може да се стигне до използването на 22-калибрени оръжия, на които им е нужен само един изстрел, за да убият.
Въпреки това най-често срещани са убийствата с малокалибрени пистолети от типа "Макаров" и "Заги".
И това съвсем не е случайно - практиката показва, че те са и най-успешни. От 12 знакови покушения извършени с подобен тип оръжия, 10 имат фатален завършек.
Сред тях е и убийството на Андрей Луканов, който беше застрелян с четири изстрела -
един в слепоочието
и три в гърба от
пистолет "Макаров"
През фаталния 2 октомври 1996 г. 40-ия български министър-председател изневерява на своите навици и излиза сам от дома си, без да извика охраната. Минути по-късно лежи на земята пред входа си в локва кръв.
От същото оръжие, 9-милиметров пистолет "Макаров" на 3 юли 2009 г. е покосен и бизнесменът Румен Рачев, една от жертвите на бандата на "Килърите". Рачев играе важна роля в мутренските времена на прехода и става част от тима на т.нар. каратисти на Иво Карамански.

Какви оръжия са използвани при най-известните мафиотски убийства у нас, четете в хартиеното издание на в. "168 часа"