Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протестите на полицаи и военни може да стигнат до преврат, затова трябва да бъдат спрени, предупредиха представители на бизнеса.
"Никъде по света не е нормално полиция и армия да протестират и заради това да се случват безредици. Където се случват такива неща, се стига до преврати", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Заедно с останалите три работодателски организации застана изцяло зад предложените от правителството реформи в МВР със специална декларация:
"Дълбоко уважаваме труда на почтените полицаи и си даваме сметка за свързаните с него трудности, стрес и проблеми на съчетаване на професионалния и личния живот. Не можем обаче да не отбележим, че има много
други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации
не са по-малки,
но работещите съвсем не се ползват от одобен "социален пакет". Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни "социални пакети" и подобни надбавки за прослужено време. По тези показатели служителите в сектор "Сигурност" могат да бъдат определени като "галеници на обществото", респективно - на властта.
Ето защо изразяваме твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор "Сигурност".
Срещу промените на протести излязоха полицаи и блокираха не само столични улици и булеварди, но изходи на магистрали и пътища в страната. Офицери се заканиха, че ще подкрепят колегите си.
Причината за недоволството на униформените пазители на вътрешния ред бяха идеите на кабинета
да намали изплащането от 20 на 10 работни заплати
при пенсионирането им,
както и да спре индексирането на заплатата им с 2 процента на година за трудов стаж, а те да бъдат включени към основното им възнаграждение. Третата точка, по която щяха да орежат придобивките на полицаите, е да се намалят отпуските им от 30 на 20 работни дни.
Правителството реши да смекчи предложенията си и новите правила да важат за новоназначените служители на МВР от 1 януари 2016 г. Но това не намали гнева на полицаите. В социалните мрежи избухна недоволство от всякакви други служители.
"Вие вземате ли пари за храна, за дрехи като полицаите? Като се возите в трамвая и метрото и влака, купувате ли си билет? Да, нали? А полицаите не. Колко отпуска имате? Не 30 работни дни, нали? Ако тръгнете да протестирате и задръстите улиците, кой ще дойде да ви изгони? Полицаите, нали?
За много хора остатъчните им отпреди 30 г. привилегии са недостижим лукс
Тези хора също имат деца, заеми и хранят и обличат семейства, без да им се полага държавно облекло и каквито и да е бонуси! А какъв им е приносът на полицаите?"

Какви други аргументи срещу полицейския протест се изтъкват представители на бизнеса, четете в новия брой на в. "168 часа"