Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мила Петкова
Мила Петкова

Адвокатката с български произход Мила Петкова създаде правен прецедент в Европейския съюз, като спечели дело за интерсексуалност. Съдът в Тур одобри доводите й и разреши на човек, който не се чувства нито мъж, нито жена, официално да се обяви за неутрален пол.
За "168 часа" адвокат Петкова сподели: "Не го приемам като лична победа. А като победа за всички хора, които от години не намират законово признаване на своята идентичност. Става дума за индивиди, родени с неясни полови белези, които са принуждавани да променят това, което им е биологично заложено, за да се впишат в съществуващите възможности за отъждествяване по пол. Би трябвало възможностите да се нагласят към индивидите, а не обратното.
Освен това, когато едно бебе се роди с невъзможен да бъде установен пол, от родителите и лекарите зависи дали то ще бъде обявено за момче или момиче. Тоест те вземат генерално и в много случаи необратимо решение вместо него. Лишават го от право на избор.
Надявам се това дело да е първата стъпка към по-генерални промени."
Мила Петкова е родена през 1986 г. в Берлин, но прекарва детството си в България. Когато е на петнайсет години, заминава със семейството си за Франция. В Париж завършва колеж, а след това следва за адвокат.
Защитава магистратура по частно право от университета "Пантеон-Асас" през 2010 г. Днес е съдебен адвокат, член на адвокатската колегия в Париж. Работи предимно върху здравни дела, защита на личните данни, интелектуалната собственост. Владее френски, български, английски и руски. От 2014 г. е част от правната кантора Benjamin Pitcho в Париж. Има две деца.
Делото, което тя печели, е уникално, защото е прецедент не само във Франция, но и за страните от Европейския съюз. Става дума за французин, който иска от съда в акта му за раждане да бъде зачеркнато обозначението "мъжки пол" и да се промени на "неутрален пол". Всъщност той 64 години е живял с мъжко име, но не се чувства мъж
Не се чувства и жена обаче.
Адвокат Петкова пояснява: "Става дума за първата легална възможност човек с интерсексуалност да впише в личните си документи друго определение от досегашните варианти "женски" или "мъжки" пол.
До момента законът признаваше правото да не се обозначава конкретен пол единствено за новородени, и то за период от една или две години."
По официални данни във Франция 1,7% от бебетата се раждат както с мъжки, така и с женски полови органи, но лекарите обикновено ги оперират в първите години след това. Стандартната процедура включва премахване на единия орган и обявяване на новороденото за момче или момиче. Именно затова в закона съществува прозорец от една-две години, в които детето може да не бъде записано по пол, за да има време да се реагира.
Днес обаче много асоциации се борят да не се извършват такива операции, защото те се смятат за насилствено определящи половата идентичност на индивиди без право на глас, пояснява Петкова.
"През целия си живот тези личности се чувстват неразбрани, защото състоянието им не е признато от закона. Става дума за
състояние, което не може да бъде "излекувано" или "третирано чрез операция", защото на практика e отделен, трети пол, изтъква адвокатката в интервю за телевизия France 3.
Обяснява, че тя самата се е обръщала в мъжки род към клиента си, защото той е бил категоризиран с този пол цели 64 години, но "ако той желае промяна в обръщението към него, ще еволюираме". Тя обяснява, че официалната терминология, приета от асоциациите, борещи се за правата на интерсексуалните във Франция, е ile - от френските местоимения за "той" (il) и за "тя" (elle). Според лекарските архиви при раждането клиентът е бил "както с мъжки, така и с женски полови органи - рудиментарна вагина, микропенис и никакви тестиси". Той обаче е бил обявен за момче по желание на родителите и този пол му е налаган през целия живот.
Доводите на адвокатката пред съда са, че той никога не се е чувствал нито мъж, нито жена и иска просто да бъде признат такъв, какъвто е.
Определян е като "той", защото му е наложена мъжка идентичност, но цял живот е страдал от този факт и не се е чувствал добре в представата, която е трябвало да поддържа за себе си.
Пред всекидневника 20 Minutes, клиентът, пожелал да запази анонимност, споделя: "През пубертета осъзнах, че не съм момче. Нито имах окосмяване по брадата, нито мускулите ми се развиваха. Но в същото време нямаше как да повярвам и че ще стана жена. Достатъчно ми бе да се погледна в огледалото, за да го осъзная."

Какви са надеждите на Мила Петкова взетото съдебно решение да доведе до промяна четете  в хартиеното издание на "168 часа".

Решението не засяга транссексуалните

Специалистите обясняват, че решението на съда от Тур засяга пряко и единствено ищеца, а не признава наличието на трети пол по принцип. Все пак се смята, че делото ще бъде причина за още много такива искове.
Мила Петкова подчертава обаче, че тук не се засягат интересите на транссексуалните директно. Съдът е дал решение за човек, който е роден със смесени полови белези,
а не за индивид, който желае или е осъществил смяна на пола.
За радио France Info адвокатката обяснява: "В много случаи транссексуалните и интерсексуалните имат едни и същи цели за признаване в обществото и водят сходни правни битки. Но при интерсексуалните става дума за хора, които са родени с неясни полови белези и на никакъв етап от живота си не са били с ясно установен пол.
Тяхната идентичност им е наложена от решение на лекари или родители, а не е следствие от биологичната им предопределеност."
Транссексуалността е психична неудовлетвореност от своя биологичен пол и много често, но невинаги необходимост за принадлежност към противоположния пол.
Интерсексуалност е различен феномен. От чисто медицинска гледна точка
с термина се заменя старото и вече признато за обидно понятие "хермафродизъм".
Медиците определят интерсексуалността като състояние, при което у един индивид се срещат полови белези, характерни и за двата пола.
Специалисти обясняват, че най-често интерсексуалността се проявява още във вътреутробното развитие, но при други тя не е очевидна при раждането, а се развива по-късно - дори по време на пубертета. Тогава тя се установява например с липсата на цикъл при момичетата, което е последствие от недоразвити матка и яйчници.
В някои случаи има наличие на гениталии, които не могат да бъдат класифицирани нито като мъжки, нито като женски, а в други - на едновременно пълноценно развити полов член, тестиси, матка и яйчници.
Понякога става дума по-скоро за хормонална аномалия. Възможно е също при случаи на безплодие причината да се окаже именно наличие на недоразвити вторични полови белези. Съществуват регистрирани случаи на вече зрели мъже, на които при случаен преглед се откриват недоразвити вътрешни женски полови органи.
Специалистите обясняват, че при интерсексуалност хормоналната терапия понякога е животоспасяваща. Защото при някои хора е свързана с тежки състояния като вродена надбъбречна хиперплазия, генетични заболявания или хромозомни увреждания.

Какво казват психолозите по въпроса четете в хартиеното издание на "168 часа".

Нори МейУелби
Нори МейУелби
ИСКАНЕ: Транссексуалните и интерсексуалните са различни от медицинска гледна точка, но често водят сходни обществени битки.
ИСКАНЕ: Транссексуалните и интерсексуалните са различни от медицинска гледна точка, но често водят сходни обществени битки.