Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Лозанов
Цветан Лозанов

"Бях се вече отчаял. На 67 години съм. Досега все гласувах с надеждата, че нещо ще се промени, ще тръгне към по-добро, а то Видин от ден на ден затъва. Сега се чувствам щастлив, повярвайте ми! Част съм от екипа на "Единни за промяна" - млади, енергични хора, пълнят ми сърцето. А Росето, нашият кандидат за кмет - тя е страхотна жена. Просто се влюбих в нея като човек". Думите са на видинчанина Цветан Лозанов - танцьор, хореограф, закърмен още от дете с родния ни фолклор.

През далечната 1974 г. Лозанов завършва втория випуск на Института по хореография в България. Завръщайки се в родния си град, той става хореограф на ансамбъл "Дунав". Работил в Дома на културата в бившия Химически комбинат при ансамбъла на видинските химици. Учител по хореография. Днес, вече пенсионер, Лозанов е лектор в читалище "Цвят". В школата му има над 100 деца, които продължава да обучава в стъпките на неравноделните български ритми.

"Нито аз, нито родителите ми някога сме членували в партия. Да стана част от екипа на "Единни за промяна" ми предложи Борислав Ванков. С него се познаваме отдавна, а съпругата му е моя възпитаничка. Харесах екипа, както се казва - любов от пръв поглед. В началото даже малко неудобно се чувствах - пенсионер сред толкова млади хора. По цял ден тичат, работят, упорити са. Те не са били управленци, но са хора, които наистина желаят нещо добро да направят за своя град", казва Лозанов и се връща в спомените си назад, преди 15 г., когато за първи път среща днешната кандидатка за кмет на Видин Росица Кирова.

"Фолклорният ни състав трябваше да пътува, но нямахме възможност. Тогава се обърнахме за помощ към Росица. Жената от раз се съгласи. Решихме въпроса за 5 минути. Това ми беше първата среща с нея и никога не забравих тази нейна човечност, отзивчивост. Сега я опознах по-отблизо - толкова е начетена, знаеща, решителна. Страхотен оратор. Говори без да чете, а другите кандидати за кметове - те просто сричат. Фен съм й. Росето не лети по върховете, не обещава невъзможни неща. Тя мисли реално. Отличава се, изпъква, коренно различна е от опонентите си", обяснява Цветан Лозанов.

Баща на дъщеря и дядо на две внучки, Лозанов се радва на много свои възпитаници, продължили професионално да израстват и прославят родния ни фолклор. "Чужденците се възхищават на нашите деца, на нашите талантливи танцьори. Гордост е, това е безценно богатство. Всички казват едно, че най-много харесват в България - децата на България. Затова трябва да ги съхраним, да ги запазим. Затова е и нашата борба за Видин", допълва Лозанов.

Кандидатът за общински съветник от "Единни за промяна" е категоричен в увереността си, че младите хора могат да променят Видин - с промяна в управлението на общината, на отношението й към хората.

"Ние, от "Единни за промяна", не мислим за партия, не изпълняваме партийни поръчения, а мислим за Видин. Вярвам, че на 25 октомври моите съграждани ще гласуват за промяната с бюлетина номер 11. За кандидатите за общински съветници от "Единни за промяна" и за обаятелния ни кандидат за кмет на Видин Росица Кирова", допълва още Лозанов.