Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Години след разстрела със снайпер на култовия мафиот Япончик и две години след убийството на последния "Кръстник" на руската мафия Чичо Хасан техните наследници отново се борят за преразпределяне на сферите на влияние.

Над 30 известни мафиоти, които оперират в постсъветското пространство, са били заловени в съвместни операции на службите. Руската информационна агенция "Прайм Крайм" публикува списък на най-големите подземни босове от Русия и съседните страни, задържани през 2015 г.

1. Гела Джоджуа

(Гела Тбилиски)

През 2015 г. бе арестуван босът Гела Джоджуа (по прякор Гела Тбилиски). Той е задържан на 23 септември 2015 г. в Украйна. 50-годишният грузинец е един от играчите на пазара на хероин в ОНД. Той е чест посетител на руските затвори и е бил екстрадиран от Украйна. През 2012 г. е бил задържан при съвместна операция на сътрудниците на няколко служби, след като у него е намерен и иззет 4,1 г хероин.

Преди това е арестуван за подобно престъпление през 2006 г. Оперативни работници твърдят, че Джоджуа е много набожен човек. При задържането му казва, че тази вечер бог го е изоставил. Мафиотският бос носи дълга брада по религиозни причини.

2. Павел Алексеевич

(Паштет Мински)

Сред последните заловени престъпни босове е белорусинът Павел Михайлович Алексеевич. Известно е, че той е от групата на Рошван Ленкорански, противник на известния Аслан Усоян, по прякор чичо Хасан. Двата клана са в остра борба след разстрела на чичо Хасан в Москва през януари 2013 г. По-късно и Рошван е разстрелян в Турция. Павел Алексеевич с прозвище Паштет (Пастета, б.а.) е задържан в Псков и изправен пред съда в Минск в края на август т.г. при операция на МВР в ресторант "Семеен клуб "Елит" в московското предградие Николина Гора. Там бандитите честват рождения ден на друг известен престъпник - Лехи Псковски, заедно с още десетки гости от подземния свят.

Паштет влиза в Русия нелегално, тъй като е персона нон града. През 2013 г. той е екстрадиран от Русия след излежаването на шестмесечна присъда за притежание на кокаин, открит у него по време на празнуването на друг рожден ден - на престъпника Александър Тимошенко. Преди това Паштет е бил съден два пъти за хулиганство и обир.

3. Сурен Тавадов

(Сурик Андижански)

39-годишният новоизпечен бандит Сурен Тавадов, по-известен в престъпните среди като Сурик Андижански, е задържан през август т.г. от сътрудници на органите на реда. У него е намерен наркотик, а също така е заподозрян за съучастие в убийство.

Емигрантът от Узбекистан Сурен Тавадов е издигнат за бос в края на 2004 и началото на 2005 г. с личната благословия на чичо Хасан. Според Прайм Крайм издигането му в престъпната йерархия не е случайно - за разлика от повечето бандити той е израснал в заможно семейство на узбекистанския елит и благодарение на капитала на баща си не е бил лишаван от нищо. След смъртта му през 1994 г. Сурен Тавадов започва кариерата си в престъпния свят, първоначално в Новоросийск, където той краде милиони и си осигурява авторитет в престъпния клан. Сурик не участва в акции и не е бил забелязан в конфликти за разрешаване на делови спорове извън търговския отдел на чичо Хасан. Смята се, че за него затворът ще бъде голямо изпитание, тъй като е свикнал на разкош.

4. Нодар Асоян

(Нодар Руставски)

Нодар Асоян, също бандит от клана на чичо Хасан, е заловен в Москва през август. 39-годишният бандит е известен в престъпните среди с прякора си Нодар Руставски. Срещу него има обвинения за кражби, разбойнически нападения и трафик с наркотици, осъществявани от престъпна група, а също така и за зверско насилие над гражданин. Докато повече от участниците по случая са задържани, Асоян се укрива от следствието и е обявен за международно издирване.

На 15 ноември 2008 г. е задържан от сътрудници от гръцката полиция в град Кавала. След престой в гръцки затвор е екстрадиран от Атина в Москва, а по-късно след серия съдебни процеси е пуснат на свобода под гаранция от 1 милион рубли. През 2012 г. Нодар Асоян Руставски избягва в Украйна. Там действа в контакт с други небезизвестни личности от подземния свят, които се чувстват като в свои води в Крим от 90-те години. Усоян се прехвърля от Донецк в Крим след началото на бойните действия в Югоизточна Украйна.

42-годишният подземен бос не признава нито едно от извършените от него престъпления и обжалва на всички съдебни инстанции.

5. Симони (Махо) и Зеделашвили (Махо)

На 16 септември т.г. в Крим е задържан опонент на чичо Хасан и Япончик. Полицията слага белезници на Ила Симони, по прякор Махо, и негови "колеги" от подземния свят, събрали се на среща в ресторант "Радисън блу" в Крим за преразпределяне на сферите на влияние. По информация на изданието "Престъпна Русия" Ила Симони е станал член на мафията през 1974 г., когато е бил на 16 години. 57-годишният престъпник е известен като опонент на чичо Хасан. Освен чичо Хасан към него е имал неприязън и Япончик.

По ирония на съдбата на 14 срещу 15 септември т.г. при спецоперация е задържан друг топпрестъпник със същия прякор - издирваният в Швейцария Зеделашвили - Махо. Според "Престъпна Русия" Зеделашвили е издирван няколко години по линия на Интерпол по искане на Швейцария. След направения обиск по време на ареста са намерени два пистолета и граната РГД-5.

6. Тенгиз Корсагия

(Тенго Очамчирски)

През юни 2015 г. в Москва е арестуван Тенго Очамчирски, опонент на чичо Хасан и Япончик, с хероин в колата си. Тенгиз, емигрант от Абхазия с руско гражданство, може да получи до 10 години затвор за притежание на наркотици в особено големи размери.

Тенгиз Корсагия принадлежи към "сухумския клан" от групировката на противниците на клана Аслан Усоян (Чичо Хасан). Той е издигнат за бос в клана през декември 2012 г. в луксозен хотел в Дубай заедно с още 16 новоизпечени босове. Според медии това е знак за мобилизация на противниците на чичо Хасан, които искат да затвърдят позициите си. Година по-късно Кръстникът Аслан Усоян (чичо Хасан) е застрелян със снайпер в центъра на Москва.

През 2010 г. Тенгиз Корсагия е изгонен от Украйна и има петгодишна забрана да влиза в страната. Същата година е задържан при опит да премине руско-украинската граница на летище Бориспол. Той показва фалшив румънски паспорт, но украинските граничари намират при обиска истинския му паспорт.

Тенгиз Корсагия е племенник на мафиотския бос Валико Джеджеи (Валтер), който в средата на 90-те години укрепва позициите си в Далечния изток и поема доставката на наркотици на Сахалин. Именно той го издига в йерархията на престъпния свят. Според МВР Тенго е "един от най-известните престъпници в постсъветското пространство". Бандитът ръководи редица престъпни групировки, които крадат коли от сервизи и бензиностанции. Също така е собственик на ресторанти и заведения за хазарт, които се водят на имената на негови роднини. В 18-годишната си кариера Тенго нито веднъж не е бил в затвора и досега се е измъквал само с глоби.

7. Шалва Чхенкели

(Шалва Хонский)

Шалва Чхенкели (Шалва Хонский) е задържан в Подмосковието през юли 2015 г. заедно с други бандити, участващи в търговията с хероин. Той е бил обявен за международно издирване, след като става герой в наказателно дело за отвличането и убийството на московския предприемач Кружаленко. Съучастникът му по това дело Вова Питерски е осъден през 2012 г. Шарва Чхенкели, известен с прякора си Шалва Хонский, е бил обявен за международно издирване.

8. Реваз Бухникашвили (Пецо)

През юли мафиотският бос Реваз Бухникашвили (Пецо) е осъден на 22 години затвор в Москва. Той беше обвинен за нападение в състава на банда, посегателство на живота на трима полицаи, непредумишлено убийство и незаконна търговия с оръжие. През януари 2013 г. въоръжена банда нахлува в дома на семейството на предприемача Вениамин Саркисов на ул. “Комсомолски проспект” и принуждава него и майка му да им дадат пари и скъпоценности. Бандитите натискат звънеца и 90-годишната майка им отваря, като мисли, че е синът и, който по това време се връща от работа. Когато той наистина пристига, бандитите го вкарват в апартамента и с опрян пистолет в челото му казват: “Къде са скъпоценностите и парите?” Съседка, която чува шума, извиква полицията.

Полицаите идват веднага, но бандитите започват стрелба срещу униформените. В престрелката с полицията са ранени двама полицаи и убити двама крадци. Според следствието нападението е организирано от грузинския емигрант Реваз Бухникашвили-Пецо, който се занимава и с грабежи и незаконно присвояване на коли.

Пред съда Пецо не признава вината си, а адвокатът му твърди, че тя не е доказана. Въпреки това е осъден, защото са намерени улики на местопрестъплението - паспорт на гражданина на РФ Реваз Бухникашвили, получен през 1991 г., днес невалиден, както и пръстови отпечатъци. В последното си изказване пред съда Бухникашвили рухва емоционално и крещи на съдиите: “Сатаната ще ви изяде!” Той казва, че ще умре в затвора.

9. Агас Адамян

(Агас Еревански)

Агас Адамян е арменски бандит с много прякори, най-известният от които е Агас Еревански. Той е задържан през април т.г. в подмосковските езера в Московска област. Предявено му е обвинение за незаконно пресичане на държавната граница на Русия. В миналото той е излежал присъда в руски затвор и е екстрадиран в Армения, но след излизането си на свобода отново се връща в Русия. Агас Адамян е повишен в мафиотската йерархия през 2002 г. Обявен е за издирване в Ереван през февруари 2003 г. по обвинение в мошеничество в особено големи размери.

10. Мурман Лемонджава

(Мурман Галски)

и компания.

В началото на тази година в Сухуми са задържани мафиотските босове Гия Мепория (Гия Галски), Мурман Лемонджава (Мурман) и Борис Петров (Апакела). Преди това през декември м.г. е заловен Вахтанг Пачулия, по пракор Наник, един от най-влиятелните лидери в подземния свят , който живее постоянно в Абхазия.

Не е тайна, че дълго време Абхазия бе тих пристан за редица руски мафиоти, които искаха да избягат от полезрението на органите на реда, според руската преса. Повечето от тези мафиоти са етнически грузинци, преместили се в Русия в началото на 90-те години като бежанци или принудително изселвани лица, но те запазват връзка с родината си. След като Русия и особено Грузия при управлението на Саакашвили започват сериозна борба срещу тези групировки, някои бандити се заселват в Абхазия, а други заминават за Гърция и други европейски страни.

11. Гурсел Сайфулов

(Гурам Ташкентски)

През юли 2015 г. "Прайм Крайм" съобщи за залавянето на Гурсел Сайфулов (Гурам Ташкентски) в московски ресторант.

Сътрудниците на руското МВР задържат 39-годишния подземен бос, известен с прякора Гурам Ташкентски, с 1,2 г от наркотичното вещество “спайс”. Емигрантът от Узбекистан вече е бил осъждан през декември 2001 г. от московски съд за отвличане на човек и изнудване, за което излежава присъда от година и половина зад решетките.

В затвора той изпълнява ролята на “наблюдаващ” за поведението на останалите престъпници. Заслугите му зад решетките са оценени от грузинската мафия и той е посветен в делата й на специална церемония в луксозния хотел “Мардан Палас” в турския средиземноморски курорт Анталия. Така той влиза в клана на грузинските мафиоти, привърженици на Тариели Ониани и Ровшан Джаниев. Гурам Ташкентски се радва на подкрепа и от мафиотския бос от Батуми Аслан Кобуладзе, далечен роднина на Сайфулов.

Гурсел е първият и засега единствен „коронован” турчин в историята на грузинския подземен свят.

12. Шота Имнаишвили

(Паца)

Шота Имнаишвили, заподозрян за незаконна търговия с наркотици, е задържан през март тази година в Петербург в рамките на разследване на бандитско нападение.

По данни на следствието през януари 2014 г. Александър Зайцев и Давид Бедоев, представящи се за сътрудници на Следствения комитет на Русия, проникват в офиса на фирма и задигат 10 млн. рубли, след което изчезват с кола с фалшив номер. Зайцев и Бедоев са арестувани и им е предявено обвинение, а в хода на продължаващото разследване тази година е задържан и Шота Имнаишвили, известен мафиотски бос. У него е намерен 1,82 г. амфетамин. Имнаишвили е грузински бежанец и е познат на полицията от 16 години. Той е заловен да краде за първи на 13 години.

След като се посвещава на мафиотския бизнес в Грузия, в средата на 90-те години идва в Русия. През 1997 г. Паца е арестуван на летище Шереметиево-2 с пратка метадон, а през 1999 г. органите на реда намират в джоба му два пакета хероин.

13. Рубен Косян

(Рубен Ивановски)

В Санкт Петербург органите на реда задържат подземния бос Рубен Косян, един от петте най-влиятелни мафиоти, арестувани в Санкт Петербург. Той попада в ръцете на МВР при съвместна спецоперация на няколко институции, проведена в ресторант "Токио Сити" на Невски проспект, според сайта "Петрогазета". У него са намерени 30 грама хашиш, за което може да получи лишаване от свобода до 10 години. След задържането му Рубен Ивановски отказва да отговаря на всички въпроси за криминалната му биография, както и дали е член на престъпна група. "Няма да отговарям на този въпрос. Не разговарям по тази тема. Защо е нужно това? Не искам", казва той.

Според медии залавянето му е знаково, тъй като той се е чувствал изключително комфортно в Ивановска област. За пет години нито областното, нито окръжното управление на полицията не са предприели каквито и да било мерки за привличането на мафиотския бос под отговорност. "Прайм Крайм" нарича ареста на боса "историческо събитие"... "B Русия, за жалост, няма друг регион, където мафиот да се чувствал толкова комфортно, както Рубен Косян в Ивановска област. Задържането му става възможно едва на "неутрална" територия на Северозападния федерален окръг.

14. Георги Калашян

(Котик младши)

Георги Калашян (Котик младши) е син на легендарния престъпник Георги Калашян, по прякор Котик. Бащата Котик е родом от Тбилиси и става член на грузинската мафия на 21 години през 1975 г. През 90-те години живее в Русия и умира там през 2001г. Занаятът му е наследен от сина му Калашян, по прякор Котик-младши. При ареста му през април 2015 г. от него е иззето наркотично вещество с кафяв цвят.

15. Хайк Саркисян

(Айко Aстрахански)

Гангстерът попада в ръцете на полицията в Москва през февруари. Докато го задържат, се намирал в наркотичен унес, а при обиска у него са открити 2,85 г хероин. За това се предвижда затвор от 3 до 10 години. 31-годишният Саркисян, по-известен като Айко Астрахански, става член на мафията в Ереван. Осъждан е многократно за кражби.