Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 10 юли 1996 г. точно в същия черен участък край ловешкото с. Абланица, където загинаха фотографът Петко Налбантов и операторът Светломир Генев от агенция БГНЕС, се случва друга тежка катастрофа.
Жертвите са три депутатки от БСП - Емилия Томова, Румяна Николова и Мария Захариева. Техният служебен мерцедес се удря челно в "Лада". Шофьорът на руската кола майор Цветомир Топалов от Плевен също почива на място.
Прави впечатление, че мястото на тогавашната катастрофа е доста близо до това на сегашната. Предишният инцидент е на около 2-3 километра след разклона за с. Абланица, докато фотографът и операторът загиват на приблизително същото разстояние, но преди въпросното отклонение.
При зверския сблъсък преди 19 години по чудо оцеляват водачът от НСО Красимир Кръстев, както и двете деца на офицера от ШЗО - Георги и Радослав, съпругата му Янка и тъща му.
На 27 януари 1998 г. състав на Ловешкия окръжен съд наказва шофьора от НСО със затвор от 4 години и му отнема книжката за 60 месеца. Магистратите решават още Кръстев и Народното събрание да заплатят 55 млн. стари лева кръвнина солидарно на четирите осиротели фамилии.
Според прокурора Петър Балъков високата скорост от 130 км/ч по мокрото платно е довела до трагедията. Самият Кръстев твърдеше пред съда, че няма спомен от произшествието и беше осъден на 4 години затвор.
Тогава Иван Палазов, адвокатът на шофьора на автомобила с трите народни представителки, излезе със сензационната версия, че колата е взривена дистанционно, като преди това по нея е стреляно. Причината, според него била, че първоначално в нея е трябвало да пътува Андрей Луканов. Близките на водача също подкрепят тези твърдения, а за да обоснове тезата си, защитникът набляга и на факта, че след злополуката не е направена необходимата балистична експертиза.

Защо екстрасенси твърдят, че района на двете катастрофи е енергиен разлом четете в новия брой на в. "168 часа".