Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветелина Стоянова, бивша съдружничка на вътрешния министър Румяна Бъчварова, е една от трите жени, арестувани през 2014 г. при акция на ДАНС за трафик на бебета.
Тя е посочена като ръководител на престъпната група, в която участвали адвокатката Снежина Спасова и Тотка Георгиева, която е хигиенист в частната детска градина "Веселата къща".
На 6 август 2015 г. специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу трите жени. За първи път Цветелина Стоянова разказва своята история пред в. "168 часа".
- Г-жо Стоянова, в какво ви обвиняват?
- Обвинена съм в организиране на престъпна група за трафик на хора и продажба на бебета, в набиране на бременни жени, задържането им насилствено и в скланяне към това да продадат децата си. След една година псевдоразследване отпадна користният мотив, защото не можа да се намери някой, който да каже, че съм поискала пари за каквото и да е.
Законът обаче позволява да те обвинят за организирана престъпна дейност, без да има финансов мотив.
- Как ви задържаха?
- Изневиделица нахлуха вкъщи. Представиха се като хора от ДАНС. Това, което се случи, беше като по филмите. Казаха ми, че знаят всичко за мен, че са ни следели. Отговорих им, че няма нужда да ни следят, ние не се крием. Попитах ги, защо вместо това не дойдоха с нас, когато почиствахме ромската махала.
Предложих им и на тях да се включат в подпомагането младежите в риск и крайна нужда, които в момента бяха вкъщи и които са се обръщали нееднократно към мен.
Това, което съм правила във всички случаи, когато съм им помогала, е временно да заместя липсващите им родители и най-вече майката. Всички, когато изпаднем в трудна ситуация, се сещаме за майките си.
Тези деца, наричам ги така, въпреки че вече са младежи, защото смятам, че те са деца на всички ни, изоставени от нас, от обществото ни - повечето са излезли от домове за деца, лишени от родителска грижа, но не само.
Случва се да измъквам и деца от добри семейства от трудни ситуации. Често буквално физически някои не могат да оцелеят и имат нужда от подкрепа. Някой трябва да ги вдигне да си стъпят на краката, за да не направят някоя глупост или да не пострадат, а да продължат напред.
- Какво се случи, след като бяхте задържана през 2014 г.?
- Специализираният съд ме освободи, явно прецени, че не съм чак толкова арогантен и страшен престъпник. Първо бях пусната под домашен арест и после се отмени и тази мярка.
- С какво сте се занимавали преди да се случи всичко това?
 - Ще започна от това, че съм завършила социология и съм била аспирант към УНСС. Защитила съм докторат към БАН за израелските кибуци в началото на 90-те години. Основала съм три, смятам, успешни агенции за пазарни и социални проучвания – "Маркет Тест", "Маркет ЛИНКС" и "БАСМИ" – в Беларус.
След като беларуската фирма стана лидер на пазара дарих дела си на хората от фирмата и на руските си партньори и се оттеглих от бизнеса там.
Преподавала съм в Сити Юнивърсити, Международното висше училище и частни бизнес колежи. Аз съм високо платен бизнес обучител в областта на пазарните проучвание и маркетинга, организационното поведение и социалното предприемачество.
От 2003-2004 г. работя за подпомагането на български изобретатели и маркетинг на иновации. Имам много най-различни квалификации и умения и не ми се налага да изкарвам пари чрез продажба на бебета, какъвто етикет ми лепнаха.
Дори и по времето на криза фирмата ни работи на печалба, която, държа да подчертая се разпределя между работещите в нея.
Една от моите най-важни каузи е създаването на бизнеси и работни места, защото това най-много не достига в България, и то не какви да е работни места, а такива, които да създават условия за развитие на хората и удовлетвореност от труда.
Не е лесно...в тази страна и в това време, изобщо не е лесно.

Цялата история на Цветелина Стоянова, на кого помага в момента и как е започнала да се занимава с благотворителност четете в новия брой на в. "168 часа".