Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водата от базиликата в Плиска бе обявена за свещена, но след научни изследвания се доказа, че в нея има завишено съдържание на нитрати и наличие на анаеробни бактерии.

Медици алармираха, че тя не бива да се пие, защото може да доведе до сериозни стомашно-чревни проблеми.

Учени са категорични обаче, че дори всекидневната консумация на официално продаваните бутилирани минерални води също крие рискове за здравето.

От асоциация "Активни потребители" уточняват, че няма натурална минерална вода, която да е подходяща за ежедневна употреба. Те обясняват, че дори за здрави хора всекидневното пиене на минерална вода може да доведе до неразположения, а при хората с хронични проблеми - дори до сериозни кризи.

Специалистите подчертават, че по закон върху етикета на бутилираните води трябва да присъства номер на сертификат от Министерство на здравеопазването, удостоверяващ, че те са годни за пиене.

Освен това трябва да има също информация за вида на водата, наименованието на находището, мястото на бутилиране и данни от химичния анализ, както и точни стойности на натрий, флуор и обща минерализация. Препоръчва се да не се консумират води, на чийто етикети липсва подобна информация.

От "Активни потребители" съветват винаги

да се чете дори дребния шрифт

и да се следят няколко основни рискови показателя.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".