Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Треньорската смяна в "Лудогорец" със сигурност е значимо събитие в България.
Няма как да е иначе, след като се решава кой ще ръководи проект за десетки хиляди евро. Настоящият шампион отдавна се откъсна с поне километър напред спрямо останалите си съперници във футболния ни елит. Разградчани участваха миналата година в Шампионската лига, откъдето спечелиха невиждани за българските стандарти пари. И тази година въпреки грандиозния провал в евротурнирите босът Кирил Домусчиев продължи да инвестира огромни средства, хвърляйки стотици хиляди евро за нови играчи.
При това положение едва ли е изненада провелата се ожесточена блъсканица между знайни и незнайни треньори кой да замени уволнения Бруно Рибейро. На всеки би му се искало да застане на руля на толкова луксозен и добре работещ футболен параход. В крайна сметка съревнованието е спечелено от Едуард Ераносян.
Някои го наричат етнически арменец, но самият той твърди, че чувства всяка своя клетка българска, тъй като е роден в България и почти не е поддържал връзка с родината на родителите си. Заетите с производството на най-популярния спорт в България познават Ераносян като изключително интересна птица. Миналото му също е изпъстрено с атрактивни възходи и падения. Ераносян би бил страхотен участник в "Биг Брадър", ако се навие да разкаже и една десета от всичко, което му се случи покрай футбола от 2004 година до днес.
Защо точно 2004 ли? Това е годината, в която "Локомотив" (Пловдив) печели първата и единствената в историята си шампионска титла. Президент на отбора е босът на ВИС Георги Илиев, изпълнителен директор е небезизвестният Емил Наков, а треньор е именно Еди Ераносян. Младият специалист още с идването си втрещява по-старите кучета, след като въвежда часове по спортна аеробика като част от подготовката на тима. Дали заради аеробиката или заради парите на висаджийския бос, но пловдивчани мачкат наред в първенството и се установяват еднолично на първото място.
Точно заради това новината за уволнението на Ераносян след поредната победа на тима му над "Македонска слава" е истински шок за феновете на тима. Как е възможно да бъде натирен мениджърът, при положение че титлата е в кърпа вързана. Възможно е, ако въпросният служител не е изпълнил нареждането на баш шефа да пусне точно определен футболист в игра. Георги Илиев е поискал да види на терена Дарко Спалевич, но Ераносян или не е разбрал заповедта, или се е направил на ударен.
Босът на ВИС не прощава подобни своеволия и показва вратата на наставника. Само след няколко кръга го връща обратно, след като пред свои приятели признава, че "черно-бялата" половина на Пловдив му оказва сериозен натиск да прибере обратно талантливия специалист.
Еди Ераносян се съгласява отново да поеме юздите на "Локо" и ги държи здраво чак до последния кръг, когато "смърфовете" правят 1:1 с ЦСКА на "Армията", но вече са си осигурили шампионската титла. Работата е свършена, а според слуховете Георги Илиев печели торби със злато, след като месеци по-рано е заложил огромна сума за шампионската титла на своя отбор. Познавали лично покойния силов бос твърдят, че той е приемал с насмешка тази история. Факт е, че борецът прави всичко възможно да превърне в незабравим спомен купона по случай спечелената титла.
Празникът е насрочен за вечерта на 8 май 2004 г. Центърът на Пловдив буквално е блокиран от черните джипове и лимузините на Главния, неговите бизнес партньори и приятели. Клубният бос е наел открит автобус, с който играчите минават да оберат овациите на своите привърженици.

Още за незабравимия шампионски купон, както и за престоя на Ераносян в Ангола четете в новия брой на в. "168 часа".