Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

5 неизвестни платна на Златю Бояджиев се появиха, след като 11 г. бяха скрити от света в заключен сейф на общината в Стрелча.
 Кметът Иван Евстатиев обяви, че са подарък от художника, но наследниците на автора са категорични, че ако няма документ, ще си търсят правата по съдебен път.
Евстатиев открива забравените платна на художника заедно със златни и сребърни предмети на тракийско съкровище - апликации от колесницата, намерена в Жаба могила, елементи от златен венец, две златни маслинови листа и плод.
Стига до шедьоврите, след като по време на изложба на Никола Манев в града се повдига въпросът за картините на Златю Бояджиев
"Попитах директора на Историческия музей какво е станало с тези платна и тя каза, че най-вероятно са в сейф в общината - казва кметът на Стрелча. - Затова сформирахме комисия заедно със служители от музея и го разпечатахме. Тези картини не трябва да стоят скрити, тъй като са с непреходно значение и трябва да бъдат показани пред обществеността и гостите на града."
Намерените произведения са пет платна, едно от които е изрисувано двулицево - изключително рядка находка. Те са с формат 35 x 50 см и са от периода на художника, когато е гостувал в Стрелча. Наследниците на класика си спомнят добре за летата, които е прекарвал там заедно с тях.
"Ходили сме на почивка в Стрелча две-три последователни години в началото на 50-те. Тогава съм била едва на годинка, но майка ми ми разказа, че цялото семейство сме заминавали - тя, баща ми, дядо и баба Цена.
Наемали сме квартира - отсядали сме в къщата на две сестри, а дядо е ходил да рисува из поляните с баща ми. Понякога е ходил и сам, защото вече е бил в добро състояние и можел да ходи с бастун", разказва Цена Бояджиева.
Внуците на класика разбират за находката от медиите и са разочаровани от факта, че като наследници не са били поканени дори да ги видят.
"Абсолютно никой не се е свързал с нас, наследниците, за да попита дали знаем нещо за картините. Мои приятели ми се обадиха, докато бях на почивка, за да прочета новината във вестника.
Ще проверим как стоят нещата. На всеки му се иска картините да са подарък или дарение, но за тези неща е нужен документ. Има ли писмено доказателство, няма проблеми. Но ако няма, нещата ще тръгнат по етапния ред, за да си ги потърсим", категорична е Цена.
Всеизвестен факт е, че Златю Бояджиев е обичал да подарява и дарява картини. Цена специално попитала майка си за подобен жест от страна на дядо й към община Стрелча, тъй като жените в семейството водели подробен отчет за движението на картините.

Повече за спора подарени ли са картините или не, четете в новия брой на в. "168 часа".