Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Xиляди български медици, изпратени на работа в арабския свят, не могат да докажат стажа си за пенсиониране. Скандалът е огромен, защото както е известно навремето родните висококвалифицирани гастарбайтери бяха жестоко ограбвани от държавата, като често вземаха едва една четвърт от полагащата им се заплата в съответната развиваща се страна.
От това се оплакаха пред "168 часа" наши лекари и сестри, работили дълги години в Алжир, Либия, Тунис, Сирия и други страни.
Причината е че държавната фирма "Медексим", която от 1992 г. се казва "Експомед" и имаше изключителното право да урежда на работа  на медицински персонал в развиващи се страни от Северна Африка и Близкия изток не е предала архива си в НОИ.
Дружеството, чиито принципал е Министерството на здравеопазването, вече повече
от 10 години се намира в ликвидация и не издава необходимите за пенсиониране документи
 на медицинските работници. С особена сила това важи за специалистите, заминали на работа в чужбина след 1989 г.
Проверка на репортери на "168 часа" в офиса на дружеството в столичния квартал Борово показа, че в момента там има само ликвидатори.
Всъщност главният офис на "Експомед", който е разположен на цял етаж от сградата, стои цяло десетилетие затворен.
А в малка стаичка на партера се помещават ликвидаторите. Тяхна представителка, която идва на място от 13,00 до 16,00 ч само в понеделник, неохотно обяснява, че не е оторизирана да прави изявления от името на дружеството, но все пак признава:
"Ние сме вторите ликвидатори, които идват тук. Мога само да кажа, че документите на кадрите, изпращани до 1989 г., са перфектни. За останалите наистина е сложно.
Проблемът идва оттам, че навремето просто не е имало кой да каже на всички тези хора, че не ги осигуряват и те трябва сами да се погрижат да правят вноските си”, казва служителката и обещава да предаде на шефовете на дружеството да се свържат с нас.
До редакционното приключване на броя обаче това не се случи.
Ситуацията се усложнява допълнително и от факта, че архивите на дружеството все още не са предадени в НОИ и в такива случаи заинтересованите лица нямат избор, освен да търсят нужните документи от правоприемника на фирмата.
В същото време потърпевшите се оплакват, че направо са връщани без отговор и им се отказват каквито и да било документи за удостоверяване на трудовия стаж в чужбина.
"Специалист съм по уши, нос и гърло - разказва лекар, работил в Северна Африка. - Работих 2 години и четири месеца като лекар в Алжир до септември 1993 г.
Една част от възнаграждението ми оставаше там, останалата трябваше да превеждат.
Имахме доверие, защото фирмата беше държавна, а не частна. Сега, когато дойде време да се пенсионирам, потърсих документ за трудовия стаж.
Беше въпрос на доста време, докато ги намеря и когато най-после открих адреса на фирмата, оттам ми казаха,че не могат да ми издадат документ за трудовия стаж, тъй като не са плащани осигуровки.
Говорих и с един от бившите директори на предприятието - нищо не можа да ми каже. Скандално е, защото докато работехме, мисля че около 40% от дохода ни отиваше за тях, а те бяха държавно дружество.
От НОИ ме посъветваха, ако мога да взема бележка, но от "Експомед" не дават. Не е вярно, че имат данни за преди 1989 г., защото когато ги попитах за бележка за месеците септември, октомври и ноември от същата тази година, пак казаха, че нямат.

Цялата история на предприятието, изпратило медиците в арабските страни четете в новия брой на в. "168 часа".