Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като на 30 юли публикувах статията "Искате ли електронен преврат?" (http://www.24chasa.bg/Article. asp?ArticleId=4897590), лично президентът Плевнелиев незабавно ме опроверга:
"Не поставям под съмнение възможностите на съвременните технологии да гарантират сигурността и честността на вота в много по-голяма степен при електронното гласуване, отколкото при вота с бюлетини - коментира той пред журналисти в Брюксел. - Електронното гласуване е бъдещето. Предстои да бъде въведено в много държави и технологиите го позволяват."
Уви, световните експерти са на друго мнение. Един от тях например е Хари Хурсти, съосновател на SafelyLocked, водеща компания в интернет сигурността. Според него хартиените бюлетини са много по-ефективни и намаляват рисковете в сравнение с гласуването по интернет, защото то не може едновременно да осигури и тайната на вота, и възможността за проверка.
"Ние не знаем как да го направим - заявява Хари пред изданието Tech.eu. - Липсва ни фундаментално математическо знание как се прави това." (http://tech.eu/features/2071/ online-voting-europe-perils- promises)
Затова пък всички световни експерти са уверени, че съществуващите днес системи могат да бъдат хакнати, фалшифицирани и манипулирани. И
най-лесна е именно естонската,
която според г-н Плевнелиев е перфектна.
Естонската система работи вече 10 години и властите не дават косъм да падне от главата й. Причините са две. Първо, Естония държи да се рекламира пред света като водеща държава в областта на електронното правителство. Това привлича инвеститори. И второ, някъде към една трета от жителите на Естония са от руски и украински произход и властите правят всичко възможно да ги лишат от избирателни права. За това си има исторически причини, но темата тук е електронната система.
Вероятно пръв удари естонската камбана Джоузеф Кинири, главен изследовател в софтуерната фирма "Галоа", която работи за правителството на САЩ. На конференцията VoteID във Великобритания преди 2 години той представи унищожителен анализ на естонската система.
Веднага след това споменатият по-горе Хари Хърсти и независима група изследователи от Мичиганския университет направиха сериозно изследване на естонската система и стигнаха до същото заключение - тя е опасна и трябва незабавно да се спре.
Хърсти и мичиганският колектив създават буквално копие на системата, която е използвана в изборите през 2013 година.
След това я подлагат на стандартните хакерски атаки и стигат до извода, че тя изобщо не издържа изпита. Сред атаките са "превземане" на компютъра на гласоподавателя и гласуване от негово име, както и влизане в сървърите на избирателната комсия и инсталиране на софтуер, който променя резултатите. Всички тези номера и много други изобщо не са проблем за специалистите, та дори и за хакерите среднисти.
Който владее английски, може да намери мичиганския доклад на следния адрес:
(https://jhalderm.com/pub /papers/ ivoting-ccs14.pdf)
Ето само част от заключенито: "Въз основа на нашите тестове, ние смятаме, че един нападател на държавно ниво, вещ престъпник или нечестен вътрешен човек могат да преодолеят както технологичния, така и процедурния контрол, за да манипулират резултата от изборите.
Освен това, има много начини, чрез които нападателят може да разстрои изборния процес или да хвърли съмнение върху легитимността на резултатите. Като се има предвид днешната геополитическа ситуация, ние не можем да изключим вероятността за атака от държавно ниво на бъдещите избори. Поради тези рискове препоръчваме Естония да прекрати използването на електронно гласуване...
Под
"атака от държавно ниво"
мичиганците вероятно имат предвид Москва, която предявява редица претенции към бившите държави от СССР, а и те към нея. Както е известно, неотдавна главната прокуратура на Русия започна проверка дали признаването на независимостта на прибалтийските републики от СССР през 1991 г. е било законно. Ами ако се окаже, че не е било?
Неотдавна Осло също се отказа от гласуването по интернет, въпреки че норвежката система според експертите бе много по-напреднала от естонската. Малко по-късно същото стори и министерството на отбраната на САЩ. То плати 22 милиона долара на фирмата Accenture за система, чрез която американските военни в чужбина ще могат да гласуват електронно. След това обаче одитът показа, че тази система е уязвима за всякакви кибератаки.
Окръг Колумбия (където е столцата на САЩ) също създаде "перфектна" система за електронно гласуване и покани компютърните маниаци да я пробият. Един от експертите на Мичиганския униврситет - Алекс Холдърмън, прие поканата и веднага откри грешка в кода, която му дава възможност да открадне напълно изборите. Хакерите дори са успели да подправят образа на компютърните екрани - кликваш за Джон, а всъщност си гласувал за Уилсън.
Един от големите световни специалисти по криптиране, професор Роналд Ривест от Масачузетския технологичен институт, казва следното:
„Ако някой наистина е решил проблемите на интернет сигурността и киберсигурността, защо се занимава със системи за избори? Той трябва да работи за министерството на отбраната или за финансовата индустрия - там тези прлоблеми не са решени!"

Целият анализ четете в новия брой на в."168 часа".