Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миналото лято донесе много надежди за феновете на Михаел Шумахер. Седемкратният световен шампион във Формула 1 най-сетне излезе от комата след жестокото си падане по време на ски във Франция, а всички стискаха палци за още по-добри новини относно възстановяването му.
Оттогава обаче мина цяла година, а съобщенията за състоянието на Шуми са редки и лаконични. Те идват от неговата мениджърка Сабине Кем и по правило съдържат една и съща информация в леко променени вариации - Михаел се подобрява, но все още му предстои дълга битка, прогресът му е в съответствие с тежестта на ситуацията. За последно Кем направи изявление в началото на август, без да се отклони от познатия стил: "Имаме известни успехи. Те ни дават надежда за неговото възстановяване."
Изборът на този подход е изцяло по настояване на семейството, принудено да води изтощителна битка на два фронта - за здравето на Шумахер и срещу армия от жълти издания, готови да плащат луди пари за евтини сензации.
Търсачи на слава обсаждат денонощно къщата в Швейцария
с надеждата да откраднат каквото и да е - снимка, информация или дори медицински картон.
Най-болезнени за близките са именно спекулациите. Корина Шумахер заведе дела срещу три германски таблоида заради подвеждащи публикации. В някои от тях се твърдеше, че бившият пилот няма никакъв шанс за оцеляване, в други - че вече комуникира с думи и жестове.
В крайна сметка районният съд в Мюнхен забрани публикуването на каквито и да е новини по темата извън официалните. Мотивът - недопустимо вмешателство в личния живот, създаващо необоснован оптимизъм.
Понякога вината дори не е на медииите - в края на миналата година бившият състезател във Формула 1 Филип Щрайф обяви в интервю за френския "Льо Паризиен", че Шуми все още не може да говори, но започва да разпознава близките си. Информацията получил след разговор със съпругата му и с шефа на медицинския институт към Международната автомобилна федерация (ФИА) Жерар Сайан. Щрайф отиде още по-далеч и прогнозира, че
в дългосрочен план имало шанс Михаел да се движи самостоятелно с патерици Реакцията на Кем бе светкавична и гневна. Тя уточни, че Филип не е близък на семейството и твърденията му за състоянието на пациента са напълно неверни.
Неоспоримите факти са съвсем малко. На 29 декември 2013 г. Шумахер падна във френския зимен курорт Мерибел и получи тежки черепно-мозъчни травми. Той прекара почти 6 месеца в болницата в Гренобъл, където му бяха направени няколко животоспасяващи операции.
На 16 юни миналата година германецът бе преместен в рехабилитационна клиника в Лозана, а след още три месеца - в имението си край Женевското езеро. Стаята му е оборудвана с най-модерната медицинска апаратура, ангажирани са водещи специалисти и екип от сестри. Както се предполага, разходите са огромни - според непотвърдена информация
става дума за 150 000 долара седмично. Общата сума вече надхвърля 20 млн. долара,
а семейството бе принудено да започне разпродажба на част от имуществото - например частния самолет и луксозната хижа в Норвегия.
На 1 август Корина посрещна край леглото на мъжа си 20-ата годишнина от сватбата им. Двамата сключват брак през 1995 г., малко след първата победа на Шумахер на родна земя.

Целият материал четете в новия брой на в."168 часа".