Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страх от антракс обхвана страната, след като 53-годишен фермер почина от болестта във варненското село Млада гвардия.
Според специалистите той се е заразил от собствена болна крава, която, вместо да извика ветеринар, лично е заклал и предал месото й за разфасоване в транжорна в квартал „Аспарухово".
Там заразеното месо е направено на наденици, кебапчета, кюфтета и други месни произведения и е попаднало в търговската мрежа. Почти трийсет ресторанти, заведения и магазини по Черноморието, купували продукти от въпросната транжорна,
са затворени за проверка и дезинфекция
Много туристи изпаднаха в паника след разкритията, някои дори прекъснаха почивката си преждевременно. Страхът достигна дори до София и се появиха даже конспиративни теории, че става дума не за случайно заболял фермер, а за използване на биологично оръжие по нашето Черноморие.
Факт е, че заради прекалената издръжливост на спорите и бързото заразяване антраксът е използван като оръжие стотици години. Смята се, че именно кожи от заразени животни или дори кости от вече починали са използвани при
опити за убийството на известни владетели
В книгата си „Костите от Авалон" Фил Рикман описва изключително интересен заговор от далечната 1560 г. Идеята била на наскоро възкачилата се на трона на Англия Елизабет I да бъдат поднесени кости, под предлог че са изчезналите тленни останки на крал Артур.
За да бъде приета с благоговение от поданиците си, тя трябвало да се преклони пред тях и да ги целуне. А костите, които съвсем не били на Артур, били увити във вълната на овца, умряла от антракс, или както са го наричали тогава, "болестта на стригачите".
Почти 400 години по-късно по време на Втората световна война тайните служби на Великобритания провеждат експеримент за създаване на биооръжие на базата на антракс.
Те използват шотландския остров Груинард за тестови опити. Дали са успешни, не е изнесена информация, но е факт, че островът остава забранен за достъп от цивилното население цели петдесет години, а за дезинфекциране на района военните използват двеста тона формалдехид.
През 1979 г. в Свердловск, град в тогавашния СССР, избухва епидемия от антракс. Заболелите са стотици, а смъртните случаи надхвърлят 60. Като официална причина от правителството обявяват консумация на месо от заразен добитък. Но се смята, че епидемия с такива размери може да възникне
единствено след използване на биологично оръжие
Според една от теориите става дума за атака от САЩ, тъй като щамът на болестта бил такъв вид, какъвто се е разработвал единствено в лаборатории в САЩ и ЮАР.
Според друга версия обаче заразяването става случайно, и то с биологично оръжие, създавано от самия Съветски съюз. Твърди се, че до Свердловск е съществувал секретен изследователски център, в който са се разработвали антраксни спори. Те са изпуснати в резултат на лабораторна грешка и попадат в атмосферата, където бързо се разпространяват и заразяват стотици.
Голяма паника се създава и през 2001 г. в САЩ. На 18 септември са изпратени 5 писма, съдържащи антраксни спори, до медийните организации ABC News, CBS News, NBC News, New York Post и National Enquirer. Всички те носят клеймо от Трентън, Ню Джърси.
Няколко седмици по-късно са изпратени още две писма - до сенаторите от Демократическата партия Том Дашъл и Патрик Лийхи.
Заразяват се почти двайсетина души - фоторедакторът на в. "Сън", помощник на сенатор Дашъл, пощенски служители и случайни граждани.
Петима от тях умират
Паниката е огромна, защото се смята, че това е втората вълна от нападението на "Ал Кайда" след атентатите от 11 септември 2001 г.
След ДНК анализ на антраксната бактерия обаче е установено, че неин източник е военна лаборатория в Мериленд.
Заподозрян е военният лекар микробиолог Брус Едуардс Айвънс, имащ достъп до секретни разработки на антракс за военни цели. Заради психична криза Айвънс решава да злоупотреби с достъпа си и да разпрати заразата до висшестоящи лица. Преди да бъде осъден обаче, той успява да приеме свръхдоза тиленол с кодеин.
Въпреки обвинението и самоубийството на военния микробиолог продължават да съществуват съмнения, че Айвънс всъщност е бил изкупителната жертва на заговор на много по-високо ниво. Освен това не са открити доказателства микробиологът да е ходил изобщо в Ню Джърси, откъдето са пуснати писмата, нито в дома му са открити антраксни спори.
Паника заради антракс обхвана САЩ и тази година, когато през май се оказа, че военна лаборатория от щата Юта е
изпратила живи спори до частни лаборатории
в девет американски щата, както и до военна база в Южна Корея.
Според официалното съобщение на военното министерство става дума за грешка, като целта е била да се изпратят „неактивни" спори като полеви тест за идентифициране на биологични заплахи. Всички лаборатории са предизвестени навреме за грешката, пробите са адекватно унищожени и служителите са започнали превантивна профилактика с антибиотици.
От Националния център по заразни и паразитни болести са категорични, че при случая на антракс в България не може да става дума за резултат от използвано биологично оръжие. Според специалистите първопричината за заразяването на кравата са проливните дъждове, които са измили горния слой на почвата и са извели на повърхността стари антраксни спори. При последвалото засушаване те са се активизирали.
От Националния център по заразни и паразитни болести уточняват, че
антраксните спори са изключително устойчиви
и могат да се съхранят в почвата десетки години.
Специалистите обаче са категорични, че в случая става дума за неадекватна реакция на фермера, както и за недостатъчен контрол.
По закон транжорните имат право да приемат месо единствено с ветеринарно удостоверение за здравословното състояние на закланите животни. А фермерите са длъжни да уведомяват за наличие на болен добитък. Според ветеринари обаче се спекулира и в много от случаите месо от болни животни достига до търговската мрежа.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".

ЗАПЛАХА: Седем писма с антраксни спори са изпратени до официални лица и до големи медийни групи в САЩ през септември и октомври 2001 г.
ЗАПЛАХА: Седем писма с антраксни спори са изпратени до официални лица и до големи медийни групи в САЩ през септември и октомври 2001 г.