Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Странни съвпадения показват интересите на руския мултимилиардер Константин Малофеев в България.
Близкият до президента Владимир Путин бизнесмен не крие намеренията си да сближава Русия и България, а според някои източници има намерение да стартира бизнес инвазия у нас, като налее милиарди долари и по този начин да се опита да налага политиката на Москва у нас.
"168 часа" откри косвена негова връзка и с фалиралата КТБ, при това не от вчера. 
Репортер на вестника се добра до документ, според който офисът на "УРСА мортгидж финанс" (УРСА е старото име на МДМ банка) е на ул. "Вал сент кроа" 7 в Люксембург.
Точно там според Търговския регистър на Великото херцогство е и седалището на офшорната компания, притежавала част от КТБ. Сградата не е много голяма, което навежда на мисълта, че съвпадението едва ли е случайно. Най-вероятно на този адрес работят адвокати посредници, които представляват различни дружества, свързани с бизнеса на олигарха Малофеев. Още през 2002-2004 г., когато той е шеф на отдел "Корпоративни финанси" на руската МДМ банка, учудващо адресът на филиала на въпросната кредитна институция в Люксембург съвпада със седалището на загадъчната офшорка "Бългериън акуизишън къмпани", която в началото на 2009 г. закупи 30% от капитала на КТБ. За тази фирма се твърдеше, че е създадена от Оманския фонд.
Официално Малофеев няма никакъв бизнес в България, няма и информация да е идвал у нас, но косвени данни показват, че има отношение към нашата страна. Освен неизяснените му връзки с КТБ в публичното пространство се появиха няколко информации за негови инвестиции у нас.
Името на руския мултимилионер нашумя най-вече покрай сделката на белгиеца Пиер Луврие, живеещ в Москва, за най-апетитната част от бизнеса на Цветан Василев 
Според публикации в руски медии двамата чужденци бяха планирали да слеят компаниите си - "Маршал кепитъл" и "Си Ев Джи кепитъл". От официално съобщение на пиар агенцията, оторизирана от Луврие, обаче става ясно, че обща компания не е била създадена. Въпреки това самият Малофеев в свое интервю пред руския в. 
"Ведомости" беше оповестил такова намерение. Информация за тези планове продължава да стои и на самия сайт на "Маршал кепитъл".
Преди броени дни LIC33, компанията на белгиеца Пиер Луврие, се отказа от сделката за голяма част от бизнеса на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев на стойност 840 млн. евро.
През януари предприемачът обяви, че купува част от БТК, "Дунарит", "Авионамс", "Фърст диджитъл", ТВ7 и пийпълметричната агенция "Гарб" за 1 евро.
Сега обаче базирана в Лондон агенция излезе с официално съобщение, че Луврие се оттегля от бизнеса на Цветан Василев:
 "Г-н Луврие 
няма повече никакъв интерес към тези активи
 Споразумението за покупка на акции, подписано още на 31 януари тази година, е давало възможност на купувача да върне придобивката си при определени обстоятелства и именно това право сега е упражнено. Моята причина да инвестирам в тези бизнеси беше да подпомогна преструктурирането на групата компании, която вярвах, че е изключително силна. Оказа се обаче невъзможно да получа съгласието на всички заинтересовани страни в приемливи срокове. Оставам уверен, че тази група компании има прекрасно бъдеще, и желая на всички ангажирани страни успех".
В специален отговор до "168 часа" агенцията, представляваща тайнствения белгиец, заяви, че  между него и Цветан Василев има договор за конфиденциалност.
 
Повече за бизнес интересите на православния олигарх у нас, четете в новия брой на в. "168 часа"