Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българката Христина Димитрова започва усилена подготовка за подобряване на световния рекорд за гмуркане в сладки води, след като стана първата жена в света, спуснала се на 201,2 метра в солените дълбини на Червено море.
На 14 юли Ина, както я наричат всички, постави нов световен рекорд при дамите като при тренировъчно гмуркане в Дахаб, Египет, се спусна на недостиганата от друга гмуркачка дълбина за 5 минути и 40 секунди. Брюнетката
надмина с цели 11 метра най-доброто постижение
от 190 метра, записано от София Понсе в Мексико.
За своето гмуркане Димитрова е използвала 7 вида газови смеси, а до изплуването й на повърхността са засечени 282 минути.
"Суеверна съм и не искам да говоря за това свое постижение, защото се готвя да надмина абсолютния рекорд в сладки води. Страхувам се да не се урочасам и не искам да си го пожелавам на глас, но ще тренирам много, за да се случи това в бъдеще. Разбира се, ще трябва доста да поработя и все пак се надявам до няколко години да успея", сподели Ина пред вестник "168 часа".
В момента рекордът за сладка вода е 221 метра дълбочина и се държи от южноафриканката Верна ван Шайк, която го постига през 2004 г.
Предишното най-дълбоко гмуркане на Димитрова е до впечатляващите 174 метра отново в The Bells в Дахаб. Извършва го на 24 октомври миналата година. С това лично постижение Димитрова се превърна в първата и единствена българка - технически водолаз, достигнала такава дълбочина.

Пълният очерк, четете в новия брой на в. "168 часа"