Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Остаряването е просто болест, която може да бъде излекувана, твърдят учени от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк. На специална среща между екипа и представители на Американската агенция по храните и лекарствата, проведена в края на миналия месец, учените са представили своя проект.
Целта му е да се намери медицински начин да се предотвратяват последици от остаряването и на практика то да се избегне.
След дългогодишни изследвания американските учени стигнали до заключението, че гените играят основна роля за продължителността на човешкия живот и темповете за остаряване.
При изследвания на столетници те открили защитни изменения в гените, за които предполагат, че всъщност
предотвратяват развитието на
тежки болести
Специалистите са успели да изолират три различни гена, способни да увеличат шансовете за дълъг живот. Два от тях са отговорни за нормализирането на нивата на добрия и лошия холестерол в организма, а третият - за нормална секреция на инсулин в тялото.
Американските учени са категорични, че в човешкия организъм съществуват защитни механизми, които да ни предпазват от вредното действие на околната среда и времето, но те са заложени само при определени хора или поне само при някои се активират.
Специалистите от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" са убедени, че защитните гени най-вероятно се
предават по наследство
Затова те търсили за изследванията си хора от цял свят, които имат в рода си повече от един член, доживял до дълбока старост. Учените обаче подчертават, че дори и за носител на такива гени пак няма гаранция, че ще живее дълго. Причината е, че може да стане жертва на инфекция или заразно заболяване, което няма нищо общо с предразположеността на организма му.
От друга страна изтъкват, че тези защитни гени са в състояние да неутрализират дори последиците от вредните навици. Затова водещо за дълголетието е не толкова качеството на живот, колкото генетичната предопределеност.
Като доказателство на твърдението си те цитират не един случай на хора, доживели до над сто години, но пушили през целия си живот или редовно консумирали алкохол. Специалистите от Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк дори обявяват остаряването просто за заболяване и го наричат "най-широко разпространеният здравословен проблем".
Те сравняват остаряването със СПИН
Тезата им е, че на практика никой не умира от самото остаряване, както и никой не умира от самата болест СПИН, но и двете променят до такава степен човешкия организъм, че го правят податлив на множество заболявания. Което увеличава многократно риска от смърт,дори от леки здравословни на пръв поглед проблеми.
Специалистите изтъкват, че целият подход на съвременната медицина е погрешен и не бива да се борим с отделните болести, а със остаряването.
Те дават за пример, че когато чрез терапия се предотвратят рисковете човек да развие сърдечни болести, той живее достатъчно дълго, за да се разболее от рак. А когато се ограничи и рискът от рак, тогава пациентът стига до възраст, в която развива алцхаймер.
Учените сравняват този подход с хаотичното запушване на дупки на пропукан бент и разкриват, че единственият ефективен подход е изграждане на нов по-стабилен бент. Тоест
не борба с отделните болести,
а търсене на начин да се предотврати самото остаряване.
Учените са категорични, че е възможно да се създаде медикамент, благодарение на който да се борим директно с процесите на остаряване, а не с последиците от него.
Целта на специалистите е да открият начин да се влияе на клетките преди остаряването да е започнало да оказва негативен ефект върху тях. Както и начин да се възобновяват вече увредени клетки.
Директорът на института по геронтология в САЩ Нир Барзилай обяснява, че екипът му от години работи върху специален медикамент, благодарение на който да се влияе на клетките в организма така, че те да изграждат защитна система срещу остаряването.
Учените са установили например, че някои медикаменти като метформина например, традиционно използван при лечение на диабет, има неочаквани качества, прилаган върху опитни мишки, а именно - да забавя остаряването. Целта им е да получат разрешение от Американската агенция по храните и лекарствата да проведат своя експеримент. Наричат го ТАМЕ - целта е да дават препарат, създаден на базата на метформин, на 3 хиляди доброволци в продължение на 5-7 години.
Избраните пациенти трябва да са възрастни хора, нестрадащи от диабет, но с проявени старчески заболявания като проблеми с паметта, ревматизъм или сърдечно-съдови проблеми.
Според прогнозите на д-р Де Грей ще са необходими поне още десет години, за да има категорични резултати и то в лабораторни условия, а след 30-40 години терапиите ще са достъпни за прилагане при много пациенти.
Разбира се, предложението на учените среща и противници. Някои се притесняват от цялата тази революционна философия, че остаряването е просто болест. Опасението е, че това е
поредният трик на големите фармацефтични компании
за да спечелят още повече пари. Ако Американската агенция по храните и лекарствата официалното обяви остаряването за здравословен проблем, то различните фирми ще имат право да получават субсидии за разработването на медикаменти за лечение на тази болест.
Противниците алармират, че само проектът ТАМЕ е с бюджет от 50 милиона долара, а евентуалното бъдещо лекарство ще бъде с таргет 7,3 милиарда души, защото на практика цялото население на земята е засегнато от остаряването.
Други пък се притесняват от факта, че сам по себе си метформинът не е напълно безобиден. Те напомнят, че този медикамент веднъж е бил забраняван за употреба в САЩ през 1977 г., но впоследствие след преоценка е разрешен отново. Те изтъкват, че според някои изследвания препаратът може да причини стомашни проблеми, алергични реакции, инфаркт и инсулт, сърдечна, чернодробна и бъбречна недостатъчност.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".

ДНК: Учени доказват наличието на естествени защитни изменения в гените, предотвратяващи развитието на тежки болести.
ДНК: Учени доказват наличието на естествени защитни изменения в гените, предотвратяващи развитието на тежки болести.