Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков провалил съюза си с Гриша Ганчев заради почивка на Сен Тропе. В дните, в които трябвало да бъдат последните преговори около сформирането на нов клуб ЦСКА, един от най-богатите българи предпочел да отиде на Ривиерата, отколкото да се занимава с футбол.
Анонсираните 6 милиона лева, които трябвало да бъдат дадени на Ганчев, всъщност били делът, с който Божков влизал в новото акционерно дружество за следващите 3 години. Още толкова гарантирал и Ганчев, за да се започне от най-ниските нива в българския футбол.
Последва оттеглянето на Божков, което бе представено като
реакция от раздвоението на привържениците на ЦСКА
за подкрепата на неговия проект. Всъщност според очевидци на преговорите такъв въобще не е имало. Божков на няколко пъти повторил, че не смята да е собственик на футболния клуб.
Заради това след няколко дни бил принуден да пусне декларация, в която се врече, че ще помага да отбора поне до завръщането му в елита.
Активността на Божков подлъга и НАП, който бързо вдигна запора над марката на ЦСКА и организира търг за нея с начална цена от 3,6 милиона лева. По принцип това трябваше да стане през септември, когато изтичаше 2-годишният срок на особения залог, който бе учреден още по времето на управлението на "Титан" в Борисовата градина.
Така първата продажба се провали, след като никой не внесе гаранция от 720 000 лева, за да получи документите.
Това принудило Ганчев да преприеме най-рискованата си стъпка до момента. Той влезе в старото дружество, което е затънало в дългове, като реши да го стабилизира заедно с Юлиан Инджов.
Инджов и Петър Манджуков получиха мажоритарния пакет на ЦСКА, след като Александър Томов не успя да върне парите,
които взе назаем, за да се изплати на Александру Пакурар. След това обаче той бе прехвърлен на Милко Георгиев и Ивайло Манджуков.
Те пък се провалиха с намирането на инвеститор и сами бяха готови да направят ново дружество, което бе и регистрирано.
Всъщност почти никой не вярва, че сегашното дружество, въпреки стабилизирането, ще просъществува още дълго. Просто заради липсата на всякаква икономическа логика в цялата операция.
Дори ЦСКА да спечели първото място във "В" група, може и да не получи лиценз за втора дивизия заради дълговете, които остават да тежат при сегашното развитие на ситуацията.
Заради това някои смятат, че "Литекс" участва в последното си първенство, преди да бъде преструктуриран в ЦСКА. Това включва дори един сезон на градския стадион в Ловеч,
ако бъде наложено от БФС.
Замисълът на Ганчев за сливането на двата отбора през това лято просто дошъл прекалено късно, за да бъдат изчистени всички формалности пред БФС и УЕФА. Другият път е през втория отбор на ловчанлии, който ще играе в "Б" група.
В Ловеч ще остане само стабилна школа със сериозно финансиране, като отборът ще играе в трета или втора дивизия в зависимост от силата на играчите.
Там се доказа, че не харесват футбола. След 4 титли, един куп други трофеи и едни от най-ниските цени на билетите, на мачове ходят средно под 1000 човека на среща.
А само имената на треньорите, които минаха от там, говорят много - Люпко Петрович, Стойчо Младенов, Любослав Пенев, Христо Стоичков.