Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Купувам миналата година две тениски на детето от британски сайт - чудесни, чист памук, много хубави цветове, с картинки отпред. Доставят ми ги след два дни, слагам ги в пералнята и нещеш ли, получавам имейл от въпросната фирма:
"Извинявайте, обаче не бива да обличате тениските в никакъв случай. При проверка се оказа, че боите, които са използвани за тях, съдържат опасни вещества."
Английска му работа. Естествено, изхвърлих ги моментално. Разказвам после тая драма на една приятелка, а тя:
- Къде точно ги изхвърли?
- В кофата за боклук на улицата - гордо отговарям аз.
- Браво. Сега ще ги намери някой клошар или циганин, ще ги облече на дечицата си и ти ще си виновна, когато коремчетата и ръчичките им станат на ей такива пришки и обриви. А може и задух да получат.
В страшно притеснение изпаднах. Зачудих се и се замаях къде да ходя да търся евентуалния клошар или циганин, който е прибрал опасните тениски. Как да предупредиш човек, който живее където му падне,
че е помъкнал биологична заплаха в торбата си? Толкова се вдадох в проблема, та чак ми дойде безумната идея да сложа бележка върху контейнера, която да гласи примерно: "До човека, който е взел в петък след 18 часа две чисто нови детски тениски: Изхвърлете ги веднага, боите им са отровни!"
Но по-разумни от мен хора ми обърнаха внимание, че сред клошарите четенето не е особено разпространено, а и ромите по принцип не са с чак толкова чувствителна кожа.
В моята безумна ситуация ще изпаднат съвсем скоро и общинските власти в София, щом влезе в сила новата наредба да се налагат глоби от 300 до 1000 лева за ровене в кофа. И денонощно да ги дебнат и да ги сгащват с двете ръце в боклука, как ще ги накарат да си платят?
От комисията по околната среда си признават, че
веднъж вече са претърпели пълен провал
с подобна наредба в миналото, хем глобата била тогава само 10 лева. Не успели нито пари да вземат, нито актове да напишат, понеже повечето клошари нямат и документи.
Не че съм против, даже съм "за" да се спре с това бъркане в боклука. Кой знае какви болести се разнасят после, да не говорим, че при ровенето половината отпадъци се разхвърчават навън и наоколо става "Бронкс".
Запитах се обаче от какъв зор Столичният общински съвет е приел подобно нещо? Със същия успех
могат да търсят по 1000 лева и от чайките, дето гнездят под стряхата на Министерския съвет и БНБ
Чайките са морски птици, нали. Но и те като клошарите следват купищата с боклуци. И те се хранят от откритите и незаконните сметища. И така, от сметище на сметище са се преселили през цяла България чак в София.
Но когато се поразрових из нета, открих един съвсем различен прочит на клошарския живот. Шефът на фирма, отговорник за разделното събиране, твърди, че 93% от съдържанието на трицветните контейнери се изземва. Клошарите са научили графика на камионите и малко преди да пристигнат, обръщат кофите, отварят им дъното и задигат целия т.нар. рециклируем материал. После за тон пластмаса вземат 650 лева, а за хартия - около 200 лева. Взломните кражби от тези контейнери били на мода също и в Сърбия, Румъния, Македония и Турция. Значи трябва да си променя гледната точка. Клошарите не са това, което бяха. Превърнали са се в сектор от сивата икономика и наред с братята роми трупат печалби от вторични суровини. Ето защо понякога само вдигат капаците, поглеждат, изсумтяват с презрение и отминават, понеже не забелязват в контейнера нищо читаво за рециклиране. Да ги съдерат от глоби тогава, стига да могат!
Още по-хубаво е, че са решили в същата наредба да наказват с 10 лева и квитанция за хвърляне на фас, дъвка, хартийка или найлоново пликче. Много ми се иска да видя как служителите на общината се засилват към крайно некомуникативния ми съсед от четвъртия етаж, дето плюе семки и мята угарки от балкона си. Или как ще накарат стиснатите ми съкооператори да си платят за непочистените графити или висулките по кооперацията.
Въобще неравна битка предстои, Фандъкова трябва да си въоръжи хората,
преди да ги пусне след отделните граждани и целите трудови колективи, свикнали от незапомнени времена безнаказано да си мятат боклука навсякъде. Защото тоя тип хора са нагли до абстракция.

Целият анализ четете в новия брой на в."168 часа"