Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рок и хевиметъл концертите предизвикват мозъчни кръвоизливи и проблеми със сърцето, писа британският медицински седмичник "Лансет" тоно в началото на сезона на големите летни рок фестивали.
Публикувано е изследване на учени от Медицинския университет в Хановер, доказващо, че т. нар. хедбенг или куфеене може да доведе до мигрени, проблеми с кръвното и дори мозъчни кръвоизливи.
Рязкото и ритмичното поклащане на главата става обект на изследване от
немските учени,
след като попадат на случай на пациент с тежка безпричинна на пръв поглед мигрена, продължаваща над две седмици. След изследвания лекарите откриват субдурален хематом, какъвто обикновено се получава след силен удар. Пациентът отрича да е преживял каквито и да било травми или някога да е имал проблеми с кръвното налягане.
Единственото привличащо вниманието на специалистите в ритъма му на живот е посещаване на концерт на Motоrhead месец по-рано. Пациентът признава, че болките в главата започват малко след шоуто, като първоначално са слаби и с всеки изминал ден се усилват.
Любителят на тежка музика е подложен на спешна операция и се възстановява напълно, но случаят заинтригува учените от Университета в Хановер и те правят множество изследвания сред хевиметъл и рок- фенове. Стигат до заключението, че при хедбенга именно ритмичното тръскане на главата назад-напред може да доведе до травми, сравними по сериозност с тези от директен удар в главата.
Оказва се, че случаят на фена на Motоrhead съвсем не е единствен. Специалистите откриват, че
освен риск от мозъчен кръвоизлив куфеенето може да предизвика
и травми като от камшичен удар,
силни болки в шията, схващане, главоболие, виене на свят, дори шум в ушите и затруднена концентрация. Учените от Медицинския университет в Хановер регистрират и случаи на травми на сънната артерия, както и счупвания на втори шиен прешлен.
Според специалистите другият основен риск от рок и хевиметъл концертите е силният шум. Изчислено е, че звукът на такова събитие понякога е над 120 децибела, което се равнява на шума от излитащ реактивен самолет. Факт е, че в Книгата на рекордите на Гинес хевиметъл бандата Manowar са записани като "най-шумната в света", защото на техни концерти са регистрирани официално 129,5 децибела. Твърди се, че по време на солото на басиста на моменти се стига и до 131,7 децибела. Което съвсем не е далеч от обявените за критични 140, които се произвеждат при експлозия и дори при секундно излагане могат да причинят глухота.
Всъщност и много по-ниските
80 децибела се смятат за граница между
безопасен и
опасен шум,
особено ако човешкото ухо е изложено на тях за продължителен период. Всичко над тази граница е определено от Американската агенция за безопасни и здравословни условия на труд за увреждащ работен шум.
Според агенцията излагането над четири часа на шум над 80 децибела може да предизвика умора, стрес, раздразнение, проблеми с концентрацията, високо кръвно налягане, но освен това и шум в ушите, свистене, временно заглъхване и проблеми със слуха, които отшумяват след час-два. Но при шум около 140 децибела загубата на слуха може да бъде необратима, алармират специалистите.
Музикантите и изпълнителите се считат за изключително рискова група за увреждания заради силния звук Пример за това е изпълнителката Лара Фабиан, на която й се наложи да отложи всичките си концерти в началото на миналата година, за да има време да се възстанови от тежък инцидент. По време на репетиция за телевизионно предаване, по погрешка в слушалката на певицата е изпратен сигнал с унищожителните за слуха 1kHz. Според специалистите това се равнява на шум от изстрел, произведен точно до ухото.
Фабиан буквално е повалена от силата на звука, губи равновесие и пада на земята Приета е по спешност в болницата с невъзможност да чува, но се възстановява сравнително бързо. Когато обаче започва турнето й и тя отново се излага на силни звуци, проблемът отново се изостря. Стига се до ужасния момент, когато по време на един от концертите певицата изведнъж спира да чува каквото и да било. Фабиан се лекува месеци наред в страх, че може безвъзвратно да загуби слуха си и да се лиши от мечтите и призванието си, но усилията на лекарите дават резултат, състоянието й се подобрява и тя продължава турнето си.
Дори и в нормални граници шумът крие много опасности. Според Световната здравна организация той е вторият (след замърсяването) най-рисков фактор от околната среда за здравето на хората в големите градове в Европа.
Според данни на организацията 30% от хората в мегаполисите страдат от
непрекъснат шум,
който им причинява главоболия, раздразнителност и дори скъсява живота им, а при 10% потиска нервната система, провокира стомашни проблеми като гастрит и колит, дори високо кръвно налягане и аритмия.
Изследване на Университета Queen Mary в Лондон доказва, че
излагането на редовен шум, равняващ се по сила на този от излитащи и кацащи самолети, увеличава риска от сърдечносъдови заболявания Изследването, публикувано в British Medical Journal, отчита категорично, че хората, изложени всекидневно на висок шум, са най-застрашени.
Учени от Импириъл колидж - Лондон, пък изследват над три милиона жители, обитаващи зоната около международното летище „Хийтроу", и отчитат повишен процент на случаите на хоспитализирация или преждевременна смърт заради инфаркти и инсулти.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".