Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германката Упи Еренберг вижда на входа на катедралата "Свети Александър Невски" да седи един 100-годишен старец с топли очи, който в мълчание събира милостиня за християнската църква. Тя е впечатлена от дядо Добри, а щом се запознава по-подробно с историята му, остава сразена.
Добри Добрев от село Байлово е най-големият дарител в историята на катедралата и символ на доброта у нас, а Еренберг никога не е срещала такъв човек. Няколко месеца по-късно той дори ще стане неин кръстник, а тя ще продуцира документалния филм за неговия живот "Мълчаливият ангел".
В момента, в който вижда Светеца от Байлово за първи път, германката е придружена от своя дългогодишен партньор - пазарджишкия музикант и филмов продуцент Недялко Алипиев с артистичното име Неди Джон Крос. Той е режисьор на международната документална лента на България, САЩ и Германия, за която обединява сили и като продуцент с Еренберг, Джефри Байрън и Крейг Гросвенър.
"Бог явно ни избра
да заснемем филм
за неговия човек
Докато работих по него, отказах редица други предложения, защото дядо Добри трябва да бъде видян от света", споделя пред "168 часа" Неди Джон Крос.
Всъщност екипът има поне още месец работа по продукцията, но е почти на финала.
"Не бързахме, защото искаме да стане невероятен филм, какъвто е главният герой. Бяхме почти готови по-рано, но ни свършиха парите.
Потърсихме помощ от различни фирми, но те ни обърнаха гръб. Само две-три помогнаха. Общината в Пазарджик веднага се отзова и ни отпусна малко пари.
Така успяхме
да направим крачка
От общината в Пловдив също казаха, че ще ни съдействат финансово. Най-много сме благодарни на голяма козметична компания в лицето на Ангел Попов. Той само като чу за какво става въпрос, отсече, че е невъзможно да не ни подкрепи", разказва българинът, израснал в Германия.
Всъщност екипът прави два филма - пълнометражен и късометражен.
90-минутната лента ще съдържа и исторически събития, които са от значение за личната съдба на дядо Добри. Късометражната продукция е по-концентрирана и именно тя ще бъде показвана на международни кинофоруми.
"Още от самото начало искахме филмът да бъде видян от фестивалната публика. Планираме да го изпратим за селектиране както за "Златна палма", така и за "Оскар". Това са големите ни надежди. Пълнометражната лента има за цел с по-голям размах да покаже защо дядо Добри съществува и е такъв, какъвто е. Никъде другаде по света няма човек като него.
Той е бил войник, а по време на бомбардировките над София умират много негови приятели и
това е повратен момент
в живота му
Имаме доказателства, че е бил телохранител на цар Борис. Историческите събития в България са важни, защото показват обратите в неговия свят. Преживял е какво ли не и въпреки това не е изневерил на вярата си.
Направихме интервюта с много хора като Божидар Димитров, който обяснява всички събития от неговото време. Много хора от Америка пък ни потърсиха, за да разкажат за дядо Добри. Такива, които са били бездомни деца у нас и са имали досег с него, а после са заминали, но спомените им са живи. Интервюирахме и американска писателка, написала книга за дядо Добри, която е публикувана в Щатите. Това у нас дори не се знае.
Говорили сме и със Симеон Сакскобургготски, но, разбира се, най-трогателният разказ е на дъщерята на дядо Добри. Защото той е имал жена и четири деца, бил е с тях, но е избрал да тръгне по пътя към Бога. Дъщеря му много го обича и разказва за семейството. Ще видите във филма", обяснява Крос.
Според Неди Джон Крос Светеца от Байлово е уникален, защото е докоснат от Бог.
"Когато съм до него, изпитвам някакво
велико чувство,
което не мога да опиша. Той е адски чист човек. Само като му хвана ръката, усещам невероятна енергия. Толкова е скромен, спи на земята, има една малка печка до него, живее само за вярата и за доброто. Ако хората приличаха поне малко на него, нямаше да има войни.
По принцип той не говори много. В началото изобщо не искаше да се снима филм за него. Сигурно усети, че желаем това със сърце, а не от корист, и започна да говори с нас. С часове ни е разкривал истини, които са трудни за разбиране и проумяване. Господ ми помогна да мога да ги запиша и дай боже хората да ги разберат", надява се режисьорът.
Еренберг е толкова запленена от стареца, че дори пожелава той да стане неин кръстник.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".

Неди Джон Крос (Недялко Алипиев)
Неди Джон Крос (Недялко Алипиев)