Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Янков
Росен Янков

Коментарът е публикуван на 25 юни 2015 г.

Натовските войски са наши войски. Те не са чужди по смисъла на закона, заяви външният министър Даниел Митов за танковете и войниците на САЩ, които се разполагат на българска територия.

Това изявление означава, че "по смисъла на закона" вече се е размила разликата между наше и чуждо. "Аз съм българче" на Иван Вазов трябва да бъде преподавано иначе. Не всичко българско е "и родно". Вече любим, тачим и милеем и за чужди неща.

И обратното. Не всичко наше "по смисъла на закона" е българско. Циганите в България например български ли са? Не, те са европейски. Заедно с румънските, словашките и пр. съставляват най-голямото малцинство в Евросъюза. И наистина, тук циганите говорят българския език точно толкова, колкото влашките цигани отвъд Дунава се оправят с румънския. Във всичко останало много си приличат. Затова за хората в Западна Европа двата етноса са неразличими. Оттук и пълното изравняване в представите на французина или англичанина за "българин" и "румънец" - той все е циганин. Оттук и честите грешки в западния печат откъде точно са дошли гастрольорите край Темза или под Айфеловата кула.

Има нещо изначално сбъркано в приемането на България и Румъния в Европейския съюз. Сякаш интеграцията в него се отнася само за държавите, но не и за циганите в тях. Те си остават проблем на България и Румъния.

Реалността обаче е съвсем друга. От всички етноси в ЕС ромите са най-мобилният. Те първи и в най-голяма степен се възползват от свободата на пътувания, от падането на границите. В момента у нас най-горещата тема е за "пришълците" в места като Гърмен и "Орландовци". Вестниците съобщават за абсурдни адресни регистрации - 55 души в 20 кв. м къща без покрив и стени.

Явно това е сезонна миграция, в случая наричана изборен туризъм. Но всъщност ромите са в постоянно движение целогодишно, даже цял живот. Днес имат да се вземат едни пари от кметските избори в Североизточна България. Утре в Родопите ще бъка от манатарки и ромските тумби ще се юрнат натам. После идват крайпътните орехи, гроздето и т.н. чак до ноември, когато се прибират шипките.

Тази миграция обаче не е само в границите на България. Има да се берат ягоди в Англия, маслини в Гърция, боровинки в Швеция. Разчува се и че от джебчийство в Брюксел се изкарва доволно, и по-сръчните поемат натам. Или пък че в Южна Франция има много железа.

Казано накратко, ромите не са българи. Те са истинските европейци, а българите са европейци, ама недотам. Ромите са като прелетните птици - не признават границите, не признават и местните порядки на уседналото население. Те са вечните пришълци тук, там и навсякъде другаде.

Ето защо е малко наивно да се изисква от тях да съблюдават заварените закони. Все едно от щъркела да се иска, докато е в гнездото си в България, да живее според правилата на тукашните врабчета и канарчета. Да спре да яде жаби, които тук са защитен вид, и да мине на просо и трохички.

Крайно време е ромската интеграция да бъде извадена от националните приоритети на България и да бъде връчена на Брюксел. Защо той плаща за справяне с вълната от сирийски бежанци, а не плаща за гастролиращите у нас роми от Румъния или Македония?

Ромското население се е струпало в Източна Европа заради желязната завеса. Днес тя липсва и то се разселва из целия континент. Няма смисъл да бъде депортирано в страните, откъдето е тръгнало. Те са му родни, но са му чужди. Едва въдворени в тях, ромите веднага поемат в друга посока. Ако някой ден почне издаването на европейски паспорти, ромите първи трябва да ги получат. Те най-добре отговарят на условията.