Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здрави крака- здраво тяло

ДА ИМАШ правилна и красива походка не е лесна работа. Учените са изчислили, че първите 8 години от живота минават в усвояване на съвършеното балансирано ходене.
Ако някой ходи като патка или замята крака, за това са виновни родителите. Те просто не са обърнали нужното внимание на детските крака, когато трябва.
Но красотата не е единственият проблем. Човешкият скелет е като строително скеле. Ако основите (стъпалата) не са стабилни и са дефектни, започват проблемите нагоре по скелето. Болки в краката и кръста, плоски стъпала, лесна умора, отоци, схващания са най-честите оплаквания на хората независимо от възрастта. Затова първата стъпка за здрава костно-мускулна система е консултация с ортопед и ехография на тазобедрени стави още през първия месец след раждането на бебето.
Не насилвайте детето
да прохожда! Ако съседското дете ви е "изпреварило", това не означава, че вашето изостава. То просто не е съзряло за това и ако го принуждавате, товарите и увреждате неподготвените кости и стави. Детето прохожда, когато е готово за това! За да балансира добре и да има гъвкава походка, бебето трябва да усеща релефа на повърхността, по която стъпва. За тази цел стъпалото е покрито с безброй нервни окончания. Ако сложите обувки с дебела подметка на прохождащите крачета, те ще стъпват като в паници.
Пуснете детето да прави първите си стъпки с буйки с тънка подметка или с чорапки с гумички против хлъзгане. Ако има условия за ходене с боси крачета, още по-добре!

Гореща скала
Първите 3 години детското краче расте с 1,5 мм на месец, а след това по един милиметър до 16-годишна възраст.
Един номер на обувката се равнява на 6,5 мм. Най-добре накарайте детето да стъпи върху лист твърда хартия и очертайте стъпалото. Ако отпечатката влиза свободно в обувката, тя е идеална. Прибавете "аванс" поне 12-13 мм към очертанието за свобода на крачето.

НАВИЦИ ЗА 66 ДНИ
Искате да създадете добри навици у децата си - да ядат плодове, да си мият зъбите, да си оправят леглото, да спортуват.
Не се ядосвайте, че това става бавно, учените са установили, че един навик се създава средно за 66 дни! Изследването проследява за колко време действия, повтарящи се всеки ден, се автоматизират и започват да се вършат без съзнателна мисъл и разсъждаване. Доброволците, участващи в проучването, са избрали определен хранителен режим или начин на поведение, който искат да превърнат в навик. Средният срок за формиране на навика бил 66 дни, а за по-сериозно формиране на поведение - доста по-дълъг. Формирането на навик за правене на физически упражнения изисквал повече време от този за хранене.

АНОМАЛИИ
Не се стряскайте, ако до втората година краката на детето ви са под формата на "О", а след това на "Х".
Това е нормално, после се оправят. Нормално е и плоското стъпало през първите 3-4 години. Тогава крачетата са като понички, без свод.
Най-добрата профилактика срещу плоскостъпието е ходенето с боси крака. За съжаление трябва да признаем, че формата на краката често се унаследява и ако родителите нямат прекрасни крака, да не се надяват много за наследниците си.

ПРОХОДИЛКА
Проходилката е голямо забавление.
С нея малките любопитковци стигат за отрицателно време до всяка точка на къщата и могат да пипнат всичко интересно. Тя е и глътка въздух за майката, няколко минути детето не е в ръцете є.
Голямо удобство на пръв поглед, но има и недостатъци. Най-големият е, че в проходилката бебето не се учи да ходи, а да се вози. Дългият престой в нея лишава детето от пълзене, а това е най-добрият фитнес за бебето.
Правилният ред на прохождането е пълзене - самостоятелно изправяне - стабилен стоеж - ходене. Ако детето проявява интерес към проходилката, слагайте го в нея, но с мярка, не повече от 15 минути няколко пъти през деня.
Плажът разболява
Хората, които се забавляват на плажа, строейки замъци от пясък, са по-застрашени от стомашно-чревни разстройства от тези, които кротко се излежават под чадъра.

До този извод стигнаха учени от Северна Каролина, анкетирайки 27 000 любители на плажовете. Диария, повръщане и болки в корема си докарвали 13% от тези, които си играят с пясъка, и 27% от тези, които се заравят в него.
Едно от обясненията е, че пясъкът се замърсява от отпадни води и от телесни течности, попаднали в него. Но почивката може да бъде безпроблемна - просто често си мийте ръцете.

НЕ на стелките
Величаните в миналото стелки днес се отричат от ортопедите.
Не се лъжете от рекламите, стелките (освен ако не са предписани от ортопед специално за вашето дете) нямат място в обувките.
Детският крак не се нуждае от допълнително насочване и повдигане, нуждае се от свобода. Със стелки рискувате да принудите детското краче да приема погрешна стойка в обувките.

Обувките
Обувките са най-важното нещо за краката.
Според проучване на Виенския университет 70% от децата в детската градина ходят с твърде малки обувки, а 88% от малчуганите вкъщи се мъчат с тесни пантофки. 12% от изследваните деца вече имали тежки деформации от неправилно подбрани обувки. Късите обувки изкривяват палеца на крака и това променя модела на движение и води до увреждане на ставите и гръбначния стълб. Обувките трябва да се сменят често, защото бързо умаляват.
Но номерът невинаги отговаря на дължината на ходилото, затова е доста трудно да се изберат подходящи обувки. Идеалният вариант е да са от естествени материи, с еластична подметка, достатъчно дълги и широки, но да не хлопат. Не се препоръчват лачени обувки и гумени ботуши (не могат да "дишат"), както и дървено сабо и токчета за деца. При избора на обувки номерът с един пръст разстояние до върха на обувката не работи, децата често си свиват пръстчетата и ни заблуждават.
ВНИМАНИЕ! При тези цени на обувките втората употреба върви с пълна сила. Може, но само ако подметката е идеално запазена. Ако петата є е изтъркана, ще деформира крака.

Тегло
Стъпалата на дебелите деца са по-широки и по-дълги.
Те пазят равновесие по-трудно и ходят по-бавно, установиха учени от Лондон.
Заради повечето килограми тези деца са застрашени в дългосрочен план от проблеми не само в стъпалата и краката, но и в гръбначния стълб.
Стъпалото има 26 кости, 19 мускула и много съединения, сухожилия, нерви, кръвоносни съдове. Наднорменото тегло уврежда тези деликатни и неоформени структури на стъпалото и те често се деформират.

ДОКТОРСКИ ВИЦ
Министерството на здравеопазването предупреждава, че злоупотребата с виртуалния живот води до реални хемороиди.
Ако имате въпроси, пишете на: pavlina_andreeva@abv.bg

Коментара ()

Вашият коментар