Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шок и ужас обзе футболните ръководители, които през последните дни вдигаха наздравици по случай края на царуването на Сеп Блатер във ФИФА.
Радостта им е доста прибързана, ако се вярва на последните събития в Световната футболна централа. Нищо чудно Блатер да остане на поста си и още дълги години да властва еднолично на върха в най-популярния в света спорт.
Самият Блатер обяви съвсем наскоро, че се оттегля от поста си, след като управляваната от него организация беше сериозно ударена от ФБР. Американското бюро за разследване извади на бял свят уличаващи данни срещу високопоставени членове на организацията.
Последваха
скоростни арести
В пандиза попаднаха дори двамата действащи вицепрезиденти на ФИФА - Джефри Уеб от Каймановите острови и Еухенио Фигередо от Уругвай. Техният пряк началник обаче е на свобода, тъй като поне до този момент срещу него не са събрани достатъчно годни доказателства.
Дори в тази напечена битка Блатер печели без проблем конгреса на футболната централа. Малко след това обявява, че ще излезе в пенсия. Анализаторите са убедени, че той е решил да сключи сделка - оттегля се с условието, че няма да го завлекат на сила в съдебната зала. Блатер е твърде стар, за да участва в подобно приключение. Най-големите му противници са доволни - техният враг няма да търка затворническия нар, но ще бъде запратен в десета глуха и нов авторитет ще решава съдбините на световния футбол.
Броени дни по-късно картинката коренно се променя. Оказва се, че няма желаещ да заеме овакантения пост. Оцелелите след корупционния скандал футболни функционери говорят с половин уста за конгрес през декември, на който да се избере заместник на Блатер. Но как да стане това, след като
няма кандидати?
Едва ли не някой насила трябва да бъде накаран да се заеме с една от най-влиятелните световни структури.
И докато се търси героят, който ще пристане на обезчестената ФИФА, вътре в организацията тихо и кротко се прави необходимата организация досегашният началник да запази поста си. Футболни федерации от Азия и Африка се кълнат във вярност на "шефа" и обявяват готовност да се бият до последна капка кръв за него. Почти веднага след това от централата излиза уж неофициалната информация, че босът може и да размисли за своето оттегляне, след като всички толкова много го харесват и настояват той да остане.
"Нормално е да няма достоен съперник на г-н Блатер за президентския пост във ФИФА. През всичките тези години той създаде един
изключително успешен концерн
и за следващия ще е много трудно да се справи с огромните предизвикателства. В крайна сметка г-н Блатер лесно ще спечели и евентуален извънреден конгрес през декември, ако прецени, че трябва да остане", категоричен е личният съветник на швейцареца Клаус Щьолкер.
И докато другите се надпреварват да го хвалят, Блатер очевидно няма намерение да остави съдбата да реши неговото бъдеще. Той може и да се води в оставка, но си действа по оперативните задачи. А повечето от тези задачи май са свързани с неговото оставане начело на ФИФА. Ето и едно солидно доказателство в тази посока - пресдиректорът на организацията Валтер де Грегорио изненадващо се разделя със своя пост. Той отказва да коментира причината за изненадващото си оттегляне, но има други, които са готови да говорят вместо него.
"Де Грегорио беше един от хората, които поискаха тотален рестарт на ФИФА. Явно се предовери на хората, които му обещаха, че Блатер ще бъде изтикан от капитанския мостик и друг ще управлява кораба. Сега всичките врагове на "Шефа" един по един
ще бъдат изритани от организацията
Затова и никой не смее да си отвори устата, защото посоката на ветровете се сменя буквално през 24 часа и не се знае кой може да изгори", разказва футболен функционер.
Втвърдяването на редиците в световната централа върви успоредно с увеличаването на натиска отвън. Единствено Владимир Путин остава верен приятел на Сеп Блатер. Повечето други световни лидери се дистанцират от швейцареца. Шефът в оставка явно не се чувства особено комфортно извън пределите на собствения си кабинет във ФИФА. Той отказа да отиде на финала на световното за младежи в Нова Зеландия.
Няма го и на
Копа Америка
Босът е силно притеснен да не го спрат за повече от необходимото на някое летище и след това насила да му сменят полетите в посока САЩ. Властите в собствената му родина не изключиха възможността да го разпитват, след като швейцарски банки са докладвали съмнителни сделки, осъществени от ФИФА. Примката се затяга и шефът Блатер със сигурност се е огледал за достатъчно силен адвокат, ако все пак му се наложи да седне на подсъдимата скамейка.